Foto: AFP/Scanpix

Stambulas Gezi parkā apmetušies demonstranti atsakās pārtraukt protestu, lai gan premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdība paziņoja, ka parka apbūve ir apturēta un tās likumību izvērtēs tiesa, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

„Mēs turpināsim mūsu pretestību par spīti netaisnībai un negodīgumam, kas notiek mūsu valstī," sestdien paziņoja Taksima laukuma solidaritātes grupa, kuru uzskata par reprezentatīvāko demonstrantu organizāciju.

Iepriekš, pēc tikšanās ar protestētāju pārstāvjiem, premjerministrs Erdogans piekrita apturēt parka apbūvi, kas izraisīja plašus protestus un pret valdību vērstas nekārtības pēdējās divās nedēļās, un ļaut, lai par projekta likumību lemtu tiesa. Ja tiesas lēmums būs labvēlīgs valdībai, premjers solījās sarīkot referendumu, lai parka likteni varētu izšķirt Stambulas iedzīvotāji.

Sestdien protestētājus atgriezties mājās aicināja arī Turcijas prezidents Abdullahs Gīls, uzsverot, ka tagad ir atvērtas dialoga un diskusijas iespējas.

Naktī uz sestdienu sadursmes notika Turcijas galvaspilsētā Ankarā, kur protestētāji cēla barikādes pie parlamenta ēkas. Tikmēr sestdien un svētdien Anakarā un Stambulā plānotas valdības atbalstītāju demonstrācijas.

Jau vēstīts, ka policijas mēģinājums 31. maijā atbrīvot Stambulas Gezi parku un blakus esošo Taksima laukumu no miermīlīgiem aktīvistiem, kas iebilda plānam zaļajā zonā būvēt tirdzniecības centru, izraisīja plašas demonstrācijas visā valstī, kas nu jau bija vērstas pret Erdogana Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) valdību. Tai pārmet mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību.

Nemieros ir gājuši bojā pieci cilvēki, no kuriem viens ir policists. Tūkstošiem ir guvuši ievainojumus.

Erdogans nemieru organizēšanā vaino opozīciju un saista tos ar ekstrēmiem elementiem. Premjers jau vairākas reizes ir brīdinājis demonstrantus izklīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!