Foto: AFP/Scanpix
Valsts iestāžu "tīrīšanā" pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma Turcijā no amatiem ietekmīgajā Reliģisko lietu pārvaldē atstādināti vēl 2560 darbinieki.

Kopumā kopš 15. jūlija pārvaldē atlaisti vai atstādināti no amata 3672 darbinieki.

Pārvalde, kas ir tieši saistīta ar premjerministra biroju, tika izveidota 1924. gadā, lai kontrolētu reliģiskās lietas sekulārajā modernajā Turcijā.

Pārvaldes budžets ir lielāks nekā daudzām ministrijām, tostarp Veselības ministrijai, un tā gādā par teju 80 000 mošeju. Pārvaldē strādā 100 000 darbinieku, tostarp imami, tomēr pārvalde neatklāja to personu vārdus, kas kopš jūlija vidus atlaisti.

15. un 16. jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

Par apvērsuma organizēšanu Turcijas varasiestādes apsūdz ASV dzīvojošo turku garīdznieku Fetullu Gilenu, kurš savu saistību ar puču kategoriski noliedz. Turcija vairākkārt ir lūgusi ASV izdot Gilenu, nosūtot Vašingtonai dokumentus par viņa iespējamo saistību ar puča rīkošanu.

Reliģisko lietu pārvalde paziņoja, ka speciāli "tīrīšanai" izveidotā komisija turpinās darbu pie iestādes atbrīvošanas no Gilena atbalstītājiem.

Turcijas tieslietu ministrs otrdien paziņoja, ka aptuveni 16 000 cilvēku kā drošības līdzeklis piemērots pirmstiesas apcietinājums, bet vēl 6000 aizturēti un gaida pirmo noklausīšanos tiesā.

Ārkārtas stāvoklis, ko Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans izsludinājis uz trim mēnešiem, ļauj bez apsūdzību izvirzīšanas aizturēt personu uz laiku līdz 30 dienām.

Turcijas premjerministrs paziņoja, ka pēc "tīrīšanas" beigām tiks noalgoti 25 000 jaunu skolotāju un policistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!