Foto: AP/Scanpix
Turcijas tiesa trešdien izskatot 2016.gada neveiksmīgā puča lietu, vairākiem desmitiem apsūdzēto, arī bijušajiem ģenerāļiem, piespriedusi mūža ieslodzījumu, vēsta oficiālā ziņu aģentūra "Anadolu".

Šajā prāvā, kurā galvenā uzmanība bija pievērsta notikumiem sauszemes spēku štābā Ankarā, apsūdzēti bija 132 cilvēki. 92 apsūdzēto vidū, kam tika piespriests mūža ieslodzījums, bija vairāki augsta ranga virsnieki.

Tiesa 12 no viņiem konstatēja vainu pastiprinošus apstākļus, un tas nozīmē, ka viņi nevarēs pretendēt uz pirmstermiņa atbrīvošanu. Šo 12 vidū ir vairāku sauszemes spēku departamentu vadītāji, vēsta "Anadolu".

Tiesa trešdien mazākus sodus līdz 19 gadiem cietumā piesprieda 28 citiem apsūdzētajiem.

Trīs apsūdzēto lietas izskatīšana turpināsies, bet deviņi tika attaisnoti.

Apsūdzības bija plašā spektrā no slepkavības mēģinājuma līdz dalībai teroristu organizācijā. Tiesa pagājušajā mēnesī piesprieda sodus puča līderiem.

Prezidents Redžeps Tajips Erdogans puča organizācijā vaino trimdā ASV mītošā garīdznieka Fetillas Gilena atbalstītājus. Avoti valdībā apgalvo, ka puča laikā kaujās dzīvību zaudējuši vairāk nekā 260 cilvēki.

Aizturēti aptuveni 292 000 cilvēku, kas tiek apsūdzēti par sakariem ar Gilenu, liecina Iekšlietu ministrijas aplēses. Teju 100 000 atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Pēc puča 150 000 ierēdņu tika atlaisti no darba vai atstādināti no pienākumu pildīšanas uz laiku. Tiesas vairāk nekā 2500 cilvēku piespriedušas mūža ieslodzījumu.

Vairāk nekā 20 000 cilvēku izslēgti no bruņoto spēku rindām, liecina Aizsardzības ministrijas aplēses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!