Ātrā tiesnešu un citu personu arestēšana pēc piektdien notikušā neveiksmīgā puča norāda, ka Turcijas valdībai bijis jau iepriekš sagatavots aizturamo personu saraksts, pieļauj ES komisārs Johaness Hāns, kurš strādā ar Turcijas sarunām par iestāšanos ES.

Par to pirmdien ziņo aģentūra "Reuters".

Pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma Turcijas varasiestādes svētdien aizturēja gandrīz 3000 aizdomās turētus militāros sazvērniekus no komandieriem līdz karavīriem, un tādu pašu skaitu tiesnešu un prokuroru.

"Vismaz tas izskatās it kā kaut kas būtu sagatavots iepriekš. Saraksti ir pieejami, kas norāda, ka tas bija sagatavots lietošanai noteiktā brīdī," "Reuters" citē Hānu.

"Es esmu ļoti noraizējies. Tieši no tā mēs baidījāmies," viņš papildina.

Vēstīts, ka Turcijā vēlā piektdienas vakarā daļa armijas bija nobloķējusi stratēģiskos objektus un paziņojusi, ka pārņēmusi varu valstī, savukārt Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans "CNN Turk" tiešajā ēterā paziņoja, ka apvērsumu sarīkojusi maza armijas daļa.

Sadursmēs apvērsuma laikā gājuši bojā vairāk nekā 290 cilvēki.

Apvērsumu prezidents nosauca par "nodevību" un tajā vainoja sava sāncenša - trimdā ASV mītošā garīdznieka Fetullas Gilena atbalstītājus. Pats Gilens sestdien nosodīja puču un paziņoja, ka "vara ir jāiegūst brīvu un godīgu vēlēšanu ceļā, nevis ar spēku".

"Notikušais ir nodevība un dumpis. Par šo nodevības aktu viņi samaksās augstu cenu," Erdogans paziņoja Stambulas lidostā, kur viņu sagaidīja simtiem atbalstītāju. Tagad Turcijā uzsākusies misija, kuras mērķis ir pilnībā attīrīt valsts bruņotos spēkus no nodevīgiem elementiem, uzsvēra prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!