Foto: AP/Scanpix

Turcijas drošības spēki, īstenojot militāras operācijas un ieviešot komandanta stundas valsts dienvidaustrumos, kur dzīvo galvenokārt kurdi, piemēro "kolektīvu sodu" šo rajonu iedzīvotājiem, ceturtdien paziņoja starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" (AI).

Turcija pēdējos mēnešos ir noteikusi komandanta stundas vairākās dienvidaustrumu pilsētās, lai atbalstītu militārās operācijas pret kurdu separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) kaujiniekiem.

Komandanta stundas ir spēkā Širnakas provinces Džizres pilsētā un Dijarbakiras pilsētas Suras rajonā, kur tās tika noteiktas attiecīgi 14.decembrī un 2.decembrī. Otrdien tika daļēji atcelta komandanta stunda, kas no 14.decembra bija spēkā Širnakas provinces Silopi pilsētā.

Armija ir paziņojusi, ka simtiem kurdu kaujinieku ir nogalināti "pretterorisma" operācijā, tomēr kurdu organizācijas jau sen ir paudušas satraukumu par upuru skaitu civiliedzīvotāju vidū.

"Operācijas, kas pašlaik tiek veiktas komandanta stundu laikā, apdraud desmitiem tūkstošu cilvēku dzīvības un sāk līdzināties kolektīvam sodam," paziņoja AI Eiropas un Centrālāzijas programmas direktors Džons Dalhuizens.

AI aicināja Turcijas valdību izbeigt uz nenoteiktu laiku ieviestās komandanta stundas, jo to dēļ iedzīvotājiem uz ilgstošiem periodiem nav pieejama ārkārtas medicīniskā aprūpe, pārtikas, ūdens un elektroenerģijas apgāde.

"Policijas un armijas operācijām šajos rajonos ir raksturīga pārmērīga spēka lietošana, tostarp šaušana ar smagajiem ieročiem dzīvojamos rajonos," teikts AI ziņojumā.

"Ir maz šaubu par to, ka Turcijas varas iestādes apdraud cilvēku dzīvības, pārmērīgi un neapdomīgi lietojot nāvējošu spēku," piebilda AI.

Militārās operācijas tiek īpaši vērstas pret PKK jaunatnes spārnu "Patriotiski revolucionārā jaunatnes kustība" (YDG-H), kas, kā apgalvo valdība, ir izracis tranšejas un uzcēlis barikādes pilsētu rajonos.

"Drošības pasākumiem, tostarp tiem, kuru mērķis ir aizturēt iespējamos YDG-H biedrus, ir jāatbilst Turcijas saistībām starptautisko cilvēktiesību ievērošanā," uzsvēra AI.

AI citēja Turcijas Cilvēktiesību fonda (TIHV) datus, ka komandanta stundu laikā kopš militāro operāciju uzsākšanas 2015.gada augustā ir nogalināti 162 cilvēki, tai skaitā 29 sievietes, 32 bērni un 24 cilvēki vecumā virs 60 gadiem.

Tā kā Turcija piedalās ASV vadītajā koalīcijā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Sīrijā un spēlē svarīgu lomu Eiropas Savienības (ES) migrācijas krīzē, starptautiskā sabiedrība ir "ļoti maz" kritizējusi Turciju par šīm operācijām, atzina Dalhuizens.

"Stratēģiski apsvērumi ... nedrīkst aizēnot apsūdzības rupjos cilvēktiesību pārkāpumos. Starptautiskā sabiedrība nedrīkst uz to skatīties citādi," paziņoja AI Eiropas un Centrālāzijas programmas direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!