Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turpinoties gaisa pasažieru pārvadājumu kritumam, vairāk nekā 20 Eiropas Savienības (ES) ceļojumu un tūrisma asociācijas, nosūtot atklātu vēstuli Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājai Urzulai fon der Leienai, aicina izbeigt karantīnas pasākumus un izstrādāt vienotu Covid-19 testēšanas protokolu, informēja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija.

Asociācija informēja, ka pirmdien vairāk nekā 20 ceļojumu un tūrisma organizācijas, kā arī arodbiedrības visā Eiropā apvienojas aicinājumā EK vadībai aizstāt karantīnas pasākumus ar ES ceļotāju testēšanas protokolu, lai saglabātu iztikas avotus vairāk nekā 27 miljoniem Eiropas iedzīvotāju, kas strādā šajā nozarē.

Atklātā vēstulē Urzulai fon der Leienai apvienības, kuras pārstāv vairāk nekā 5000 uzņēmumus un to darbiniekus, norāda, ka joprojām trūkst koordinācijas un atšķiras noteikti starpvalstu ceļošanas ierobežojumi, tādējādi kropļojot uzņēmējdarbību.

Vēstuli ir parakstījuši tūrisma un ceļojumu nozares pārstāvji un darbinieki, tostarp aviosabiedrības, lidostas un lidlauku pakalpojumu sniedzēji, dzelzceļa un ēdināšanas uzņēmumi, gaisa navigācijas pakalpojumu sniedzēji, tūroperatori, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, ceļojumu aģenti, auto pārvadājumu operatori un loģistikas dienesti, kempingi, brīvdienu parki, taksometru operatori, tūrisma padomes un iestādes un visi ar tiem saistītie piegādātāji.

Vēstule ir publicēta, balstoties uz Starptautiskās Eiropas Lidostu padomes (ACI EUROPE) jaunāko informāciju, kas liecina par nepārtrauktu pasažieru plūsmas samazināšanos Eiropas lidostās septembra pirmajās divās nedēļās. Patlaban lidostās pasažieru plūsma ir sasniegusi kritumu par 73%, savukārt augusta vidū kritums bija 65%.

"Šī haotiskā situācija prasa Jūsu tūlītēju personisku iesaistīšanos," teikts vēstulē fon der Leienai. "Tādējādi mēs mudinām Jūs piešķirt šim jautājumam galveno prioritāti un aicinām to risināt tieši ar valstu un valdību vadītājiem. Vienlaicīgi lūdzam nodrošināt EK vadību ES testēšanas protokola izstrādē un īstenošanā, lai izvairītos no karantīnas pasākumiem un atkal atvērtu robežas."

Nozares, kas apvienojušās tūlītējās rīcības aicinājumā, norāda, ka Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) formāli iesaka valstīm nenoteikt ārkārtējus ceļošanas ierobežojumus, kas nav pamatoti ar reālu risku vai nav bijuši efektīvi vietās, kur inficēšanās ar vīrusu notiek kopienas ietvaros, kā tas ir Eiropas gadījumā.

Vēstules noslēgumā tiek uzsvērti Eiropas mērķi un pamatprincipi. Karantīnas pasākumu samazināšana un atcelšana, atbilstoši parakstītāju vārdiem, ir "svarīga, lai atjaunotu cilvēku brīvu pārvietošanos, izbeigtu pašreizējo diskrimināciju un atjaunotu vienotā tirgus pilnvērtīgu funkcionalitāti".

"Mēs ceram, ka ES mūs nepievils," teikts atklātā vēstulē fon der Leienai.

Jau ziņots, ka Eiropas ceļojumu un tūrisma nozare jau iepriekš aicinājusi ES dalībvalstis steidzami vienoties par saskaņotiem ceļošanas ierobežojumiem un nodrošināt to ātru īstenošanu, lai palīdzētu nozarei pārvarēt krīzi. Aliansē, kas pārstāv Eiropas ceļojumu un tūrisma nozari, skaidroja, ka ceļošana un tūrisms Eiropā ir ekosistēma, kuru nepietiekami saskaņoto ierobežojumu, ceļotāju uzticības un patērētāju pieprasījuma samazināšanās dēļ visvairāk skārusi koronavīrusa krīze.

Alianse aicina ieviest vienotus pasākumus, kas jāievēro, dodoties uz riska zonām un atgriežoties no tām. Šiem pasākumiem jābūt pietiekami detalizētiem un pamatotiem ar zinātniskiem pierādījumiem. Pēc aliansē paustā, nav pamatojuma ierobežot ceļošanu visā valstī, ja skarti ir tikai konkrēti reģioni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!