Foto: AP/Scanpix
Svētdien Nepālu satricināja spēcīga zemestrīce, radot 80 gadu laikā lielākos postījumus un laupot vairāk nekā 1000 cilvēku dzīvību. Spēcīgie pazemes grūdieni bija jūtami arī pie pasaules augtākā kalna Everesta, kur kalnos sākās nāvējošas lavīnas.

Sniega un ledus masas aprakušas arī Everesta bāzes nometni, kur tūristi gatavojās kāpienam virsotnē. Indijas armija apstiprina, ka no bāzes nometnes līdz šim evakuējusi 13 bojāgājušos, bet kādas ekspedīcijas ārsts informē, ka redzējis 14 līķus, vēsta raidsabiedrība CNN.

Svētdien informācija atjaunota un bojāgājušo skaits sasniedz 17, bet 61 ir ievainots, ziņo raidsabiedrība BBC.

Everesta pakājē bija arī Džons Reiters. Viņš sievai pastāstījis, kā ielicis kādu bojāgājušo guļammaisā un aizvēris rāvējslēdzēju, redzējis citus krītošā sniega un ledus upurus, un centies palīdzēt cietušajiem.

"Tā bija ļoti skarba diena. Džons palīdz ievainotiem cilvēkiem, kuri, viņaprāt, neizdzīvos," CNN pastāstīja Reitera sieva Sjūzena.

Daudzi no bojāgājušajiem, domājams, ir ārzemnieki. Pavisam Everesta pakājē atradušies simtiem cilvēku. Daudzi ir paglābušies un raksta sociālajos tīklos par piedzīvoto.

"Milzīga nelaime. Palīdzēju meklēt un glābt upurus plašā atlūzu rajonā. Daudzi miruši. Vēl vairāk smagi ievainoti. Daudzi nomirs, ja ātri neieradīsies helikopters," sociālajā tiklā "Twitter" raksta Alekss Gavans.

Helikopteru ierašanos kavēja lidošanai nepiemērotie laikapstākļi, taču svētden lidparāri ir nosēdušies bāzes nometnē, ziņo BBC.

Kāds cits alpīnists Karstens Lilelunds Pedersens "Facebook" raksta, ka pār bāzes nometni, kurā bijušas ap 500 teltis, nobirusi milzīga lavīna. Viņš pats paglābies, paslēpjoties aiz akmens veidojuma. Nometnes ēdnīcas telts pārveidota par improvizētu hospitāli.

Vēstīts, ka Nepālu sestdien satricināja 7,9 magnitūdas spēcīga zemestrīce, kuras epicentrs atradies aptuveni 80 kilometrus uz ziemeļrietumiem no galvaspilsētas Katmandu.

Nepālā gājuši bojā vairāk nekā 1500 cilvēku, bet upuri ir arī blakus esošajā Indijā, Bangladešā un Tibetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!