Turcijas parlaments atteicies atļaut ASV spēkiem izmantot Turciju kā bāzi uzbrukumam Irākai, taču Turcijas premjers Abdulla Guls svētdien paziņoja, ka atteikums nekaitēšot draudzīgajām attiecībām ar ASV.
Uz laiku apstādināts lēmums par ASV karaspēka izvietošanu Turcijā

Guls arī brīdināja kaimiņvalsti Irāku neizmantot Turcijas parlamenta lēmumu kā iedrošinājumu sadarbības atlikšanai ar ANO ieroču inspektoriem.

"Mūsu abpusējās draudzīgās attiecības ar ASV turpināsies," paziņoja Guls pirms tikšanās, kurā tiks apspriests parlamenta sestdien pieņemtais šokējošais lēmums. "Irākas līderim nevajadzēti izmantot parlamenta vakardienas lēmumu. Ja viņi pārpratīs un atliks sadarbību, tad miera iespējas samazināsies."

Guls atteicās atklāt, vai viņa Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) valdība riskēs otrreiz parlamentam iesniegt lēmumu par ASV spēku ielaišanu valstī.

Viņš sacīja, ka viņa prioritāte ir spert soļus, kas nepieciešami Turcijas finanšu tirgu stiprināšanai pret lēmuma radīto šoku.

Atsakot ASV, Turcija zaudē līdz 30 miljardiem dolāru lielu ASV palīdzību, ko investori bija uztvēruši jau par garantētu.

Turcijas finansiālajos tirgos jau gadiem ilgi valda krīze un to dalībnieki nervozē, ka karš kaimiņvalstī palielinās degvielas un aizdevumu izmaksas, kā arī samazinās ienākumus no tūrisma.

"Valdība situāciju vērtēs mierīgi. Lai arī kādus soļus nāktos spert. Bažām nav pamata," sacīja Guls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!