Foto: AP/Reuters/Scanpix/LETA

Turkmenistānas un Uzbekistānas līderi šonedēļ Taškentā vienojās kopīgi meklēt sadarbības ceļus ar kaimiņvalstī Afganistānā pie varas nākušo "Taliban" grupējumu, kas citā Centrālāzijas kaimiņā – Tadžikistānā tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem ienaidniekiem, raksta "Eurasia Net".

Abu valstu sadarbība ar Afganistānu saistītos jautājumos var nest lielus ieguvumus uzņēmējdarbībai, Afganistānā normalizējoties ekonomiskajai un sociālajai dzīvei un iekļaujot valsti reģionālajos un globālajos ekonomiskajos tīklos, paziņoja turkmēņu autoritārais līderis Gurbanguli Berdimuhamedovs. Arī Uzbekistānas līderis Šavkats Mirzijojevs piebalsojis, ka reģiona attīstība ir tieši atkarīga no tā, kā attīstīsies notikumi Afganistānā.

Ne Uzbekistāna, ne Turkmenistāna Afganistānas jauno varu nav atzinušas, tomēr abas iestājas par sadarbību, ne talibu izolāciju.

Tikmēr Tadžikistāna jauno varu nepieņem, uzņēmusi lielu skaitu politisko un militāro bēgļu. Tadžikistāna arī uzsvērusi, ka "Taliban" valdība nav iekļaujoša - tadžiki veido otru lielāko etnisko grupu Afganistānā pēc puštuniem, bet nav atbilstoši pārstāvēti jaunajā pārvaldē. Turklāt "Taliban" viens no atzariem ir tadžiku radikālie islāmisti, kuri solījuši valdības gāšanu kaimiņvalstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!