Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turkmenistānas vietējās varasiestādes aizliegušas iedzīvotājiem veidot rindas pie valsts veikaliem, kur pārdod preces par subsidētām cenām. Tas darīts, reaģējot uz kritiku no augšas, ziņo "Radio Svoboda".

Neapmierinātību ar garām rindām pie veikaliem pauda autoritārā prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova dēls Serdars Berdimuhamedovs, kurš ir iecelts par valsts vicepremjeru. Viņaprāt, rindas pie tirgotavām diskreditē viņa tēva labo vārdu.

Rezultātā policija uzrauga, lai rindās pie veikaliem nestāvētu vairāk par četriem cilvēkiem, savukārt galvaspilsētā Ašgabatā pie veikaliem stāvēt aizliegts pilnībā. Tiem, kas to neievēro vai iebilst pret noteikumiem, draud arests.

Tas notiek laikā, kad Turkmenistānā pieaug ekonomiskā un pirmās nepieciešamības preču krīze, un aug pieprasījums pēc subsidētām precēm.

Valsts veikalos subsidētās preces tiek izlikta pārdošanai divas stundas no rīta. Parasti mēnesī vienam cilvēkam pienākas pa litram kokvilnas sēklu un saulespuķu eļļas, kilograms cukura un kilograms rīsu. Daudz retāk pārdošanā nonāk vistu olas un stilbi.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Foto: Serdars Berdimuhamedovs

13. aprīlī Mari pilsētā valsts dienvidos aptuveni 1000 cilvēki pulcējās pie veikala, lai izmantotu iespēju nopirkt divus kilogramus saldētas gaļas par 36 manātiem kilogramā. Tas ir aptuveni viens ASV dolārs pēc valūtas cenām melnajā tirgū.

Produkti par valsts noteiktajām cenām visiem gan nepietiek. Turklāt bieži, pērkot subsidēto pārtiku, iedzīvotāji ir spiesti komplektā iegādāties citas preces, piemēram, prezidenta portretus.

Iedzīvotājiem rodas problēmas arī ar skaidru naudu, kas noved pie maiņas attiecībām melnajā tirgū.

Turkmenistānā dziļa ekonomiskā krīze turpinās jau vairākus gadus, lai gan valstij ir pasaulē ceturtie lielākie zināmie dabasgāzes krājumi. Situācija īpaši saasinājusies līdz ar Covid-19 pandēmiju pasaulē. Taču Turkmenistānas totalitārā iekārta noliedz kā ekonomikas problēmu esamību, tā arī oficiāli nav atzinusi nevienu Covid-19 gadījumu valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!