Otrdien valsts laikrakstos publicēts Turkmenistānas jaunās konstitūcijas redakcijas projekts, kas paredzēts vispārējai tautas apspriešanai, ziņo "Interfaks".

Jaunajā Turkmenistānas galvenā likuma redakcijā plānots konkrētāk iezīmēt valsts augstāko varas orgānu tiesisko statusu, piemēram, sakarā ar Tautas Padomes (augstākais pārstāvju varas orgāns) funkciju ierobežošanu, tiks ievērojami paplašinātas prezidenta un parlamenta pilnvaras. Parlamentā 65 deputātu vietā paredzēti 125 cilvēki. Tāpat konstitūcijā tiks fiksētas prezidenta tiesības izveidot Centrālo vēlēšanu komisiju un rīkot valstī referendumus.

Tāpat paredzēts, ka pilsoņiem un organizācijām būs tiesības veidot maksas izglītības un audzināšanas iestādes. Tomēr paraugstandartus, kuri būs obligāti visām mācību iestādēm, arī turpmāk noteiks valsts.

Komisiju, kas nodarbojas ar jaunās konstitūcijas redakcijas sagatavošanu, prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs apstiprināja jau aprīlī, un paredzams, ka darbs pie tās tiks pabeigts šī gada septembrī.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!