Foto: Vida Press

Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs valsts galvaspilsētā Ašgabatā aizliedzis satiksmē izmantot melnas automašīnas, jo pēc valsts līdera domām tās nesot nelaimi.

Pēdējās nedēļās Ašgabatā valsts varasiestādes aiztur melnas automašīnas, to saimniekiem liekot šos spēkratus pārkrāsot un pārreģistrēt, ziņo radiostacija "Radio Brīvā Eiropa - Radio Brīvība" (RFE/RL). Turkmenistānas prezidents Berdimuhamedovs, kurš izceļas ar māņticību, iepriekš aicināja valsts iedzīvotājus pirkt baltas automašīnas, jo balta krāsa, viņaprāt, nes veiksmi.

RFE/RL, atsaucoties uz intervētajiem Ašgabatas iedzīvotājiem, ziņo, ka melno automašīnu aizturēšana sākusies bez brīdinājuma. Bieži vien nakts aizsegā tiek evakuēti ielas malā novietotie tumšas krāsas spēkrati, un to īpašnieki saņem paziņojumu, ka pienācis laiks auto pārkrāsot.

Valstī, kur vidējā alga ir aptuveni 1200 manati (288 eiro), auto pārkrāsošana maksā vidēji 7000 manatus (aptuveni 1675 eiro), ziņo RFE/RL. Turklāt pēc valdības aktivitātēm auto pārkrāsošanas cenas sākušas augt. Tas lielai daļai melno auto īpašnieku sagādā lielas problēmas atgūt konfiscēto automašīnu.

Jau 2015. gadā Gurbanguli Berdimuhamedovs aizliedza valstī ievest melnas automašīnas. Valsts prezidenta limuzīns ir baltā krāsā.

Bijušais zobārsts Berdimuhamedovs par Turkmenistānas vadītāju kļuva pēc priekšgājēja Saparmurata Ņijazova nāves 2006. gadā. Ņijazovs mira 66 gadu vecumā, bet bija paguvis iemantot ekscentriska autoritāra līdera slavu.

Berdimuhamedovs, nākot pie varas, solīja ieviest demokrātiskas reformas, bet pārmaiņas valstī nav jūtamas. Ja neskaita aktīvo tirdzniecību ar dabasgāzi, kas tuksnešainajā valstī ir galvenā bagātība, Turkmenistāna ir arī viena no izolētākajām valstīm pasaulē. Berdimuhamedovs sev par godu ir atklājis apzeltītu pieminekli, ir sarakstījis vismaz 37 grāmatas un izkārtojis sev iespēju valdīt līdz mūža galam.

Prezidents esot gan medicīnas un ekonomikas doktors, gan akadēmiķis un ģenerālis. Turkmenistānas medijos viņš zināms arī kā labs autosportists, dziedātājs, dīdžejs un zirgu speciālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!