Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Turkmenistānā pirms nākamgad plānotās tautas skaitīšanas no autoritārajām iestādēm neatkarīgi, bet uzticami avoti liecina, ka valstī dzīvo ne vairāk kā 2,8 miljoni iedzīvotāju, atsaucoties uz "Radio Azatlyk" ("Radio Brīvā Eiropa" turkmēņu medijs), vēsta "Eurasia Net". Tas ir vairāk nekā divreiz mazāk par līdz šim oficiāli izskanējušajiem aptuveni sešiem miljoniem.

Demogrāfisko sabrukumu, kā to nodēvējis reģionālais medijs, izraisījusi zema dzīves kvalitāte, aizvien mazāka dzimstība, augsta mirstība un ārkārtīgi liela emigrācija galvenokārt uz Turciju, Krieviju un Uzbekistānu. Nokļūšana šajās valstīs turkmēņiem esot vienkārša, bet lielais vairums izbraukšanu nekā nereģistrē, jo labākas dzīves meklēšana un attiecīgi Turkmenistānas netieša kritika vērtējama arī kā emigrantu drošības jautājums.

Īsi pirms PSRS sabrukuma centrālā statistikas pārvalde vēstīja, ka Turkmēnijā dzīvo 3,7 miljoni cilvēku. Neatkarīgajā Turkmenistānā iedzīvotāju skaits aizvien auga: 1995. gadā valstī jau bija 4,5 miljoni iedzīvotāju, 2000. gadā – 5,37 miljoni, 2002. gadā – 5,79 miljoni, 2003. gadā tika svinīgi sagaidīts valsts sešmiljonais iedzīvotājs, bet 2006. gadā valstī bijuši 6,79 miljoni iedzīvotāju.

Pēc prezidenta Saparmurata Nijazova nāves 2006. gada decembrī jauni dati publicēti vairs nav. Tos solīja 2012. gada tautas skaitīšana, bet rezultāti netika publiskoti, neminot tam nekādus iemeslus. Tikai pērnā gada janvārī "Radio Azatlyk" konstatēja, ka kādā valdības lapā pēkšņi minēts, ka Turkmenistānā dzīvo 6,2 miljoni cilvēku.

Visticamāk arī nākamgad plānotās tautas skaitīšanas rezultāti autoritārajā valstī paliks noslēpums vai arī tiks falsificēti, lēš medijs, kā galveno iemeslu minot valsts līdera Gurbanguli Berdimuhamedova nevēlēšanos atzīt, ka viņa izsludinātajā "spēka un laimes laikmetā" iedzīvotāji varētu tik masveidīgi pamest dzimteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!