Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Turkmenistānas pilsētas Turkmenbaši lielākajā mošejā lūgšanu laikā cilvēkiem nozagti apavi, maki un mobilie telefoni, ko iedzīvotāji attaisno ar augsto nabadzības līmeni, ziņo medijs "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība".

Iedzīvotāji apzagti piektdienas lūgšanu laikā, kurām sekoja sprediķis, korespondentam stāstīja kāds vīrietis. Viņam no mēteļa kabatas zaglis paņēma naudu.

"Tas bija mans vienīgais kurpju pāris," vēl kāds mošejas apmeklētājs apgalvoja, kad stāstīja par zādzību.

Balkanas Vilajeta policijas departaments medijiem komentārus nesniedza. Tomēr zināms, ka šādi noziegumi ir reģistrēti vairākās mošejās, komentēja kāds anonīms policists. Noziegumi pastrādāti janvāra pirmajā nedēļā. Policists arī apstiprina, ka zagšana kopumā valstī ir palielinājusies. Daudzi no noziegumiem tiek paveikti gaišā dienas laikā un bieži upuri ir sievietes, kuras atrodas vienas uz ielas - viņām atņem somas un telefonus.

Kāpuši ir ne tikai zagšanas rādītāji, bet arī laupīšanas un veikalu apzagšanas. Biežas sūdzības saņemtas par bērniem, kas veikalos zog pārtiku.

2022. gada oktobrī, tieši pirms slēgšanas laika veikalā ienāca jauns puisis, pagrāba cepumu paku un metās skriet, atcerējās kāds veikala īpašnieks. Kad īpašnieks puisi noķēra, tas taisnojās, ka cepumus nesa saviem jaunākajiem brāļiem un māsām, kuriem mājās nav bijis ko ēst. Izrādījās, ka viņu tēvs strādā Turcijā, bet māte ar savu atalgojumu nav varējusi atļauties pārtiku. Veikala īpašnieks puisi nav sodījis, bet iedevis viņam pārtiku.

Oficiālajā statistikā parādās, ka tūkstošiem vīriešu strādā ārvalstīs, lielākā daļa no tiem Turcijā. Daudzi iedzīvotāji ir neapmierināti, ka valdība nenodrošina pienācīgu sociālās labklājības sistēmu, lai palīdzētu nabadzīgajiem. Valdību apsūdz par nespēju atrisināt nabadzību un hronisku bezdarbu, kas pēdējās desmitgades laikā piespieda miljoniem iedzīvotāju pamest valsti.

Kā iemeslu šiem notikumiem vietējie min pēdējo mēnešu noziedzības līmeņa pieaugumu, ko daudzi iedzīvotāji skaidro ar autoritārās valsts finansiālo krīzi. Krīzi valsts piedzīvo par spīti bagātīgajiem dabasgāzes resursiem. Otrs faktors ir korupcija policijā, apgalvo vietējie.

Aktuāla problēma ir arī policijas bezdarbība noziegumu izmeklēšanā. Gadījumos, kad aplaupa iedzīvotāju dzīvesvietas, policija atsakās izmeklēt noziegumus, attaisnojoties, ka viņiem nav laika. Izmeklēt sāk tikai tad, kad upuri likumsargiem samaksā kukuli, vēsta medijs.

Turkmenistāna pēdējā desmitgadē saskaras ar smagām ekonomiskajām problēmām. Zemi atalgojumi, pieaugošs bezdarbs, pārtikas trūkums un augošās cenas ir radījušas problēmas daudziem iedzīvotājiem.

Kā ziņo medijs "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" Turkmenistānas varasiestādes publiski neatzīst esošās problēmas valstī. Oficiālie mediji citē valdības teikto, ka iedzīvotāji ikdienā izbauda labklājību, pārpilnību un laimi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!