Turkmenistānā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanas uzvarējis līdzšinējais valsts prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs, saņemot 97,69% balsu, pirmdien paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija, informējot par vēlēšanu provizoriskajiem rezultātiem.

Berdimuhamedovs pārvēlēšanas gadījumā solījis "nodrošināt neatkarīgas, neitrālas Turkmenistānas pārticību trešajā tūkstošgadē".

Par prezidenta amatu līdz ar 59 gadus veco Berdimuhamedovu sacentās vēl astoņi kandidāti, tomēr viņi visi atbalstīja Berdimuhamedovu un viņiem praktiski nebija izredžu uzvarēt.

Turkmenistānas parlaments pagājušajā gadā apstiprināja grozījumus konstitūcijā, pagarinot prezidenta amata termiņu no pieciem līdz septiņiem gadiem un atceļot ierobežojums, ka prezidenta amata kandidāts nedrīkst būt vecāks par 70 gadiem. Konstitūcijas jaunā redakcija dod iespēju Berdimuhamedovam saglabāt prezidenta amatu uz mūžu.

Pēc neatkarības iegūšanas 1991.gadā Turkmenistānā tās pirmais prezidents Saparmurads Nijazovs izveidoja stingru autoritāru režīmu ar spēcīgu personības kultu, un šādu politiku turpina arī Berdimuhamedovs, kurš nāca pie varas pēc Nijazova nāves 2006.gadā.

Turkmenistānas varasiestādes nepieļauj opozīcijas kandidātu dalību vēlēšanās.

Rietumvalstis Turkmenistānā notiekošās vēlēšanas neatzīst par brīvām un godīgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!