Foto: AFP/Scanpix
Turkmenistānā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis līdzšinējais autoritārais valsts vadītājs Gurbanguli Berdimuhamedovs, kurš ievēlēts uz otru termiņu ar 97,14% balsu, pirmdien paziņoja vēlēšanu komisija pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas.

Bez Berdimuhamedova vēlēšanās bija vēl septiņi kandidāti, kas ir valsts vai valsts uzņēmumu amatpersonas. Neviens no viņiem neaicināja balsot par sevi, un visi pauda atbalstu Berdimuhamedova politikai.

Pārējie kandidāti ir valsts gāzes koncerna "Turkmengaz" pārvaldes "Marigazčikariš" priekšnieks Kakageldi Abdillajevs, Gekdepes kokvilnas aušanas fabrikas direktors Saparmirats Batirovs, Dašoguzas velajata (apgabala) hakima (gubernatora) vietnieks Redžeps Bazarovs, Celtniecības ministrijas ražošanas apvienības "Lebapgurlušik" priekšnieks Esendurdi Gajipovs, ūdenssaimniecības ministrs Annageldi Jazmiradovs, valsts naftas koncerna "Turkmennebit" tresta "Nebitgazdujpliabatlajiš" pārvaldnieks Gurbanmemmets Mollanijazovs un enerģētikas un rūpniecības ministrs Jarmuhammets Orazgulijevs.

Konstitūcija paredz, ka prezidents tiek ievēlēts vispārējās vēlēšanās uz piecu gadu termiņu, un termiņu skaits vienas personas atkārtotai ievēlēšanai nav ierobežots.

54 gadus vecais Gurbanguli Berdimuhamedovs ir beidzis Turkmenistānas Valsts medicīnas institūtu un aspirantūru Maskavā un strādājis par zobārstu. No 1985. līdz 1987.gadam viņš bija Ašgabatas apgabala galvenais zobārsts. No 1992.gada līdz 1995.gadam Berdimuhamedovs bija Turkmenistānas Valsts medicīnas institūta mācībspēks, tostarp Stomatoloģijas fakultātes dekāns. No 1995. līdz 1997.gadam viņš bija Veselības un medicīnas rūpniecības ministrijas stomatoloģijas centra vadītājs, no 1997.gada - veselības un medicīnas rūpniecības ministrs, no 2001.gada - vienlaikus vicepremjers.

2006.gada decembrī pēc iepriekšējā autoritārā prezidenta Saparmurata Nijazova nāves Berdimuhamedovs tika pasludināts par prezidenta pienākumu izpildītāju. Viņš uzvarēja 2007.gada februārī notikušajās vēlēšanās, saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem iegūstot 89% balsu.

Vēlēšanās bija vēl pieci kandidāti, kas visi pauda atbalstu Berdimuhamedovam.

Lai gan Berdimuhamedovs solīja attiekties no sava priekšteča iedibinātā līdera personības kulta, faktiski ir notikusi atteikšanās tikai no tā odiozākajiem elementiem un ir izveidots Berdimuhamedova personības kults.

Vienā no pasaules izolētākajām valstīm Turkmenistānā ir bagātīgas dabasgāzes rezerves, kuras ir pievilcīgas Rietumvalstīm kā alternatīvs avots Krievijas gāzei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!