Turkmenistānas prezidents Saparmurats Nijazovs aicinājis savas valsts iedzīvotājus atteikties no Vidusāzijā iesakņojušās tradīcijas un zelta zobu vietā izvēlēties baltus.
Ar līdzīgiem ekscentriskiem izteikumiem autoritārais prezidents vērsies pret bārdu audzēšanu, baletu un cirku.

Pirmdien Nijazovs pievērsa uzmanību kādai studentei, kurai bija pilna mute ar zelta zobiem un kura vietējā universitātē lasīja prezidentam veltītu apsveikumu.

"Sebildžana, neapvainojies. Tu izskaties ļoti jauki ar zelta zobiem, bet vēl labāk tev piestāvētu balti. Šeit ir veselības aizsardzības ministrs, kurš ir zobārsts. Viņš tev ieliks baltus zobus," televīzijas tiešraidē sacīja Nijazovs.

"Es zinu, ka šī mode [likt zobiem zelta kronīšus] radās, kad turkmēņi dzīvoja nabadzībā," teica Nijazovs, kurš pats sevi uzskata par valsts modernizētāju, bet kuru rietumvalstis bieži kritizē par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Līdzīgi Nijazova izteikumi līdz šim tikuši interpretēti kā likums. Gada sākumā Turkmenistānas prezidents pauda nepatiku pret jauniem vīriešiem, kas audzē bārdas un garus matus, un drīz vien universitāšu studentiem pazuda gan bārdas, gan gari mati.

Līdz šim pilna mute zelta zobu Turkmenistānā tika uzskatīta par cilvēka labklājības pazīmi, un zelta kronīši ielikti arī daudziem turkmēņiem, kam īstie zobi ir pilnīgi veseli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!