Foto: AFP/Scanpix
Turku karikatūrists Bahadirs Baruters izsaukts uz tiesu, ņemot vērā apsūdzību "sabiedrības daļas reliģiozo vērtību apvainošanā", ziņo laikraksts "Hurriyet".

Tam par iemeslu kļuvusi karikatūra izdevumā "Pemguen" , kurā attēloti cilvēki, kas mošejā lūdzas, un viens no viņiem zvana pa mobilo telefonu, un mēģina atprasīties no lūgšanas "neatliekamu lietu" dēļ.

Turklāt uz vienas no sienām ir attēlots uzraksts sīkā drukā: "Dieva nav, reliģija - tie ir meli."

Stambulas galvenais prokurors reaģējis uz daudzām "Pemguen" lasītāju sūdzībā un ir ierosinājis lietu. Ja Baruters tiks atzīts par vainīgu, viņam draud cietumsods.

Šis nav pirmais gadījums, kad ar reliģisku saturu saistītas karikatūras aizskar musulmaņus. Visslavenākais skandāls saistībā ar karikatūrām bija dāņu laikrakstā "Jyllands - Posten" publicētā Muhameda karikatūra. Vienā no zīmējumiem karikatūrists attēloja pravieti ar čalmu galvā, kas izskatījās kā bumba ar aizdegtu degli.

Šī karikatūra izsauca sašutumu musulmaņu valstīs, kas radīja dāņu preču boikotu, uzbrukumus dāņu vēstniecībām, kā arī draudus māksliniekam Kurtam Vestorgārdam  un laikrakstam "Jyllands - Posten".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!