Turcijas armija un tās atbalstītie Sīrijas opozicionāri trešdienas pēcpusdienā pārrāva kurdu vadīto "Sīrijas Demokrātisko spēku" (SDF) frontes līniju un atņēma ASV atbalstītajiem spēkiem vairākus ciemus. Šis uzbrukums sākās tikai dienu pēc tam, kad Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka Turcijas nākamais mērķis ir kurdu kontrolētā Menbižas pilsēta, kurā uzturas arī ASV speciālo uzdevumu vienības.

"Vienlaicīgi strauji uzbrukumi Menbižas rajonā ir no dienvidiem, kur uzbrūk teroristu organizācijas "Daesh" kaujinieki un no rietumiem, kur uzbrūk Turcijas spēki," publiski ziņoja SDF pārstāvis Šarvans Darvišs.

Tiek ziņots, ka Turcijas armija un tās sabiedrotie spēki ieņēma Goriko, Holašu un Halidu apmēram 29 kilometrus uz dienvidrietumiem no Menbižas pilsētas. Vienlaikus "Daesh" džihādisti uzbruka Mesterīhes un Sedidas ciemiem apmēram 20 kilometrus no Menbižas.

ASV specvienības karavīru kopīgs foto ar kurdu vadītajiem spēkiem pie Menbižas:

Vēl dienu iepriekš Turku atbalstītie nemiernieki iesaistījās bruņotās apšaudēs ar Sīrijas armiju, kurās ziņoja par vismaz 20 kritušiem Bašara al Asada spēku karavīriem. Tāpat opozicionāri vairākus saņēma gūstā, tostarp divi gūstā krituši trešdien.

Paredzams, ka kurdi būs spiesti pārtraukt uzbrukumu "Daesh" pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētai Rakai, lai aizstāvētu sevi.

Turcija jau iepriekš ziņoja, ka tā nepieļaus kurdu nostiprināšanos tās pierobežā, savukārt ASV līdz šim atbalstījusi gan turku, gan kurdu spēkus, taču vairākkārt uzsvērusi, ka kurdu vadītie SDF ir efektīvākie cīnītāji pret "Daesh".

Vēl pagājušās nedēļas nogalē kurdu spēki saņēma jaunu bruņutehnikas piegādi no ASV vadītās starptautiskās koalīcijas:

Foto: Reuters/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!