Foto: Reuters/Scanpix
Jau vairāk nekā diennakti glābēji turpina meklēt Ohotskas jūrā nogrimušās Krievijas naftas platformas "Koļskoje" avārijā izdzīvojušos, informē aģentūra "RIA Novosti".

Pašlaik vēl joprojām ir ziņas, ka izglābušies tikai 14 cilvēki, kurus atrada jau svētdien, vēl 16 cilvēki atrasti miruši, bet pārējo 37 liktenis nav zināms. No ūdens izceltas 11 no 16 bojāgājušo mirstīgajām atliekām. Ūdens temperatūra avārijas rajonā ir ap nulli.

Kompānijai "Arktikmorneftjegazrazvedka" piederošā naftas platforma, ko buksēja no Kamčatkas uz Sahalīnu, svētdien apgāzās Ohotskas jūrā aptuveni 200 kilometrus no Sahalīnas, jo jūrā plosījās vētra, viļņu augstumam sasniedzot 5 – 6 metrus.

Pirmdien vakarā pēc vietējā laika (pirmdienas rītā pēc Latvijas laika), atsaucoties uz kuģošanas kompānijas vadītāju, Krievijas medijos izskanēja informācija, ka netālu no katastrofas vietas no lidmašīnas jūrā pamanīts glābšanas plosts ar 15 cilvēkiem – dzīviem vai mirušiem. Taču vēlāk Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija šo informāciju neapstiprināja, un Krievijas Klusā okeāna flote, par kuras lidmašīnas it kā izdarīto novērojumu ziņoja mediji, pavēstīja, ka šis lidaparāts pirmdien nemaz nav pacēlies gaisā.

Kompānijas "Arktikmorneftjegazrazvedka" ģenerāldirektors Jurijs Meļehovs paziņoja, ka bojā gājušo ģimenēm izmaksās kompensācijas aptuveni 3 miljonu Krievijas rubļu (aptuveni 51 000 latu), bet iespējams, pat vēl vairāk. Bojā gājušo mirstīgās atliekas kompānijas vadītājs solījis nogādāt tuviniekiem, aicinot viņus nebraukt uz Sahalīnu.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja informē, ka uz "Koļskoje" atradās deviņu Krievijas reģionu iedzīvotāji.

Par notikušo ierosināta krimināllieta par jūras transporta ekspluatācijas un kustības drošības prasību pārkāpumu, kura dēļ iestājusies divu vai vairāk cilvēku nāve. Izmeklētāji kā galveno notikušā versiju izvirzījuši drošības pasākumu neievērošanu - platformas buksēšanu spēcīgas vētras laikā. Krievijas Izmeklēšanas komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins paziņoja, ka komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins pavēlējis "dot stingru tiesisku novērtējumu" par "Koļskoje" strādnieku drošību atbildīgo amatpersonu rīcībai.

Izmeklētāji jau nopratinājuši četrus izglābtos ekipāžas locekļus, kas atrodas Sahalīnas slimnīcā.

Savukārt Meļehovs norādījis, ka "Koļskoje" bijusi pilnīgā kārtībā un šā gada februārī tajā pabeigts kapitālais remonts. Viņš uzsvēris, ka visas darbības platformas pārvietošanā veiktas atbilstoši spēkā esošajām prasībām. Buksēšanu atļāvusi arī apdrošināšanas kompānija.

Ģenerāldirektors norādījis, ka uz platformas strādājuši augstu kvalificēti speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!