Eiropas Parlaments ir apstiprinājis likumu, kura ietvaros tiks veicināta bērnu medikamentu ražošana, informē ārvalstu mediji.
Likumā noteikts, ka ES firmām, kas ražo medikamentus pieaugušajiem, turpmāk būs jāpārbauda, vai tos var izmantot arī bērnu ārstēšanā.

Likums arī dod jaunu ierosmi ražot tieši bērniem paredzētas zāles, jo bērnu medikamentu patenta aizsardzības periods ticis pagarināts par pusgadu, raksta BBC.

Pašlaik lielākā daļa medikamentu, kas tiek izrakstīti bērniem, nav pārbaudīti lietošanai šādam mērķim, tāpēc mediķiem ir jāmin pareizā zāļu deva.

Likums tika pieņemts dienu pēc tam, kad Lielbritānijas zinātnieki nāca klajā ar pētījumu, ka divas trešdaļas medikamentu, kas tiek doti bērniem slimnīcās, nav izgājuši nepieciešamās pārbaudes.

Pašlaik medikamentu ražotāji nevēlas veikt papildu darbu paralēli medikamentu izstrādei pieaugušajiem, jo tas jau tā ir plašs tirgus ar lielām peļņas iespējām.

Turklāt medikamentu testēšana uz bērniem ir sarežģītāka un izmaksā vairāk, jo dažādām vecuma grupām nepieciešamas dažādas devas.

Līdzīgi likumi eksistē arī ASV, un amatpersonas uzskata, ka ar to palīdzību tiks glābtas daudzu bērnu dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!