Foto: Reuters/Scanpix

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien brīdināja, ka būs "ļoti, ļoti grūti panākt" panākt vienošanos par Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona prasītajām Eiropas Savienības (ES) reformām.

Pirmo reizi oficiāli komentējot britu priekšlikumus, Tusks paziņoja, ka, "neapšaubāmi, prasības ir smagas, un tādēļ vēstule man bija ļoti interesanta".

Viņš norādīja, kas būs ļoti grūti panākt vienošanos un "nav drošu garantiju", ka vienošanos izdosies panākt līdz decembrim, kad ES līderiem samitā Briselē ir paredzēts izskatīt Kamerona priekšlikumus.

"Neapšaubāmi, tā ir ļoti, ļoti smaga spēle," piebilda bijušais Polijas premjerministrs.

Tusks atklāja, ka detalizētākas sarunas sāksies nākamnedēļ, kas parējām 27 bloka dalībvalstīm tiks lūgts viedoklis par britu prasībām.

Jau vēstīts, ka Kamerons otrdien nosūtīja oficiālu vēstuli Tuskam, izklāstot Londonas prasības attiecībā uz garantijām valstīm, kuras nav eiro zonā, lielāku konkurenci, Lielbritānijas tiesības nebūt par daļu no "aizvien ciešākas savienības" un sociālā atbalsta samazināšanu migrantiem no ES dalībvalstīm.

Par vispretrunīgāk vērtētajām tiek uzskatītas tieši prasības par sociālā atbalsta samazināšanu migrantiem no ES dalībvalstīm. Eiropas Komisija (EK) tās otrdien nosauca par "ļoti problemātiskām".

Kamerons ir solījis referendumu par valsts dalību ES sarīkot līdz 2017.gadam. Viņš ir solījis atbalstīt palikšanu ES, ja Lielbritānijai izdosies vienoties ar bloku par vēlamajām reformām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!