Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais Polijas premjerministrs pašreizējais Eiropas Tautas partijas priekšsēdētājs Donalds Tusks otrdien apliecināja, ka nepiedalīsies gaidāmajās Polijas prezidenta vēlēšanās, jo sasteigti ieviestā procedūra balsošanai pa pastu būšot nekonstitucionāla un nedroša.

"Es uzskatu, ka mums nevajadzētu piedalīties balsojumā pa pastu," sacīja Tusks. Valdošās nacionāli konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) plānotā procedūra neatbilst godīga, vienlīdzīga un slepena balsojuma standartiem, turklāt tiks pārkāpta konstitūcija pēdējā brīdī veikto vēlēšanu likuma izmaiņu dēļ, tviterī publicētā video norādīja ekspremjers.

"Ja visi godīgie un krietnie poļi teiks "šīs nav vēlēšanas, un mēs nepiedalīsimies", PiS pēdējā brīdī atkāpsies," prognozēja Tusks. Taisnīgas vēlēšanas ir iespējams sarīkot "samērā ātri", ja Polijas politiskie spēki par to panāks vienošanos, viņš norādīja.

Polijā prezidenta vēlēšanas plānotas 10.maijā. Ņemot vērā koronavīrusa pandēmiju, valdošā partija ierosināja vēlēšanas organizēt, rīkojot balsojumu pa pastu, savukārt opozīcija rosinājusi balsojumu atlikt. Likums par vispārējo balsošanu pa pastu vēl nav spēkā, un parlaments, pēc visa spriežot, lēmumu pieņems 6.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!