ASV prezidenta Bila Klintona ierosinātais Tuvo Austrumu miera plāns kā mehānismu Izraēlas un palestīniešu miera līguma izpildes garantēšanai paredz starptautisko spēku izvietošanu reģionā, svētdien paziņoja palestīniešu pārstāvis Jasirs Abeds Rabo.
Abeds Rabo sacīja, ka palestīnieši "rūpīgi izskatīs" idejas, ko Klintons piedāvājis sarunās Vašingtonā, kuru mērķis bija izstrādāt miera plānu, lai pārtrauktu gandrīz trīs mēnešus ilgušās palestīniešu un izraēliešu sadursmes.

"Šo ierosinājumu mērķis ir mazināt plaisu abu pušu starpā un izskatīt visus jautājumus tādā veidā, lai izdotos izveidot pamatu galējas vienošanās panākšanai," Abeds Rabo paziņoja preses konferencē Ramallāhā.

Palestīnieši jau ilgu laiku cenšas panākt starptautisko spēku izvietošanu, kas nodrošinātu viņu aizsardzību.

Tomēr ANO Drošības padome noraidīja rezolūciju, ar kuru tika ierosināta šādu spēku izvietošana okupētajās teritorijās.

Abeds Rabo sacīja, ka palestīniešu līderi visu savu laiku veltīs Klintona ierosinājumu izskatīšanai, un iespējams, ka atbilde tiks dota jau trešdien vai ceturtdien.

Izraēlas masu mediji informē, ka plāns paredz okupētās Jeruzālemes austrumu daļā esošo arābu apdzīvoto rajonu un Al Aksas mošejas nodošanu palestīniešu kontrolē.

Plāns paredz, ka palestīnieši atsakās no prasības ļaut atgriezties palestīniešu bēgļiem. Lielākā daļa bēgļu tiktu izmitināta tur, kur viņi atrodas pašlaik, un tikai nelielam skaitam bēgļu būtu ļauts atgriezties Izraēlā.

Laikraksts "Haaretz" informē, ka saskaņā ar plānu izraēliešiem būtu jāizved savs karaspēks no 95 procentiem Jordānas upes rietumkrasta teritoriju un pilnībā jāatstāj Gazas sektors, teritorijas, kuras Izraēla okupēja izraēliešu un arābu kara laikā 1967.gadā, kā arī Jeruzālemes austrumu daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!