Foto: AFP/Scanpix

Pašlaik Francija neizskata iespēju Krievijai nodot "Mistral" klases karakuģus, jo Maskava nav izpildījusi Minskas vienošanās nosacījumus, atsaucoties uz Francijas prezidenta Fransuā Olanda paziņojumu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

To Francijas prezidents paziņoja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu samita noslēgumā Briselē. Tuvākajā laikā šis jautājums vairs netiks izskatīts, norādījis prezidents.

"Es daudz reizes lūdzu Krievijas vadību piedalīties situācijas noregulēšanā Ukrainas austrumos. Uz šo brīdi nav nekādu norāžu, kas ļautu uzskatīt, ka Krievija ir samazinājusi agresīvo rīcību pret suverēnu valsti," norādīja Francijas prezidents.

"Vēlos, lai process noslēgtos, lai Minskas protokols tiktu izpildīts. Tad tiks turpināta līguma izpilde. Ja tas nenotiks, mēs izdarīsim atbilstošus secinājumus," paskaidroja Olands.

Olands arī norādīja, ka Francija atbalstīja ES valstu lēmumu neieviest jaunas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, bet tikai īslaicīgi. Tāpat viņš ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli nolēmuši turpināt pārrunas par konflikta atrisināšanu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Francijas prezidents pauda pārliecību, ka līdz gada beigām pārrunas ar Krieviju nesīs rezultātus un jaunas sankcijas ieviest nebūs nepieciešams.

21. decembrī Minskā gaidāmas ES, Ukrainas un Krievijas trīspusējās sarunas.

Septembrī Minskā Kijeva un Austrumukrainas separātisti noslēdza Krievijas atbalstītu pamiera vienošanos, kas paredzēja ārvalstu kaujinieku izvešanu no Donbasa un tehnikas atvilkšanu no frontes līnijas.

Jau vēstīts, ka Francija 2011. gadā piekrita būvēt un pārdot Krievijai divus "Mistral" klases desantkuģus. Pirmo kuģi bija paredzēts piegādāt oktobrī vai novembrī, bet otro - 2015. gadā. Taču Krievijas agresijas Ukrainā dēļ pret Parīzi ir vērsts liels starptautisks spiediens, lai tā kuģus Krievijai nepārdod.

Francijas prezidents Fransuā Olands 25. novembrī paziņoja, ka kuģa piegāde Krievijai ir atlikta. Krievija solīja līguma nepildīšanas gadījumā tiesāties ar Franciju.

18. decembrī Franciju pameta Krievijas jūrnieki, kuri aptuveni pusgadu atradās Francijā un izgāja apmācības uz viena no "Mistral" kuģiem. Bija paredzēts, ka Krievijā viņi atgrieztos jau ar "Mistral" karakuģi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!