Foto: AFP/Scanpix/LETA
Taizemē tuvākajās dienās prognozētas smagas lietusgāzes, kas varētu paaugstināt ūdens līmeni alā un apdraudēt tajā iesprostotos 12 zēnus un viņu futbola treneri, vēsta raidsabiedrība BBC.

Glābēji turpina plānot, kā drošāk un ātrāk nogādāt kopš jūnija beigām iesprostotos cilvēkus virszemē, bet sarežģījumus rada prognozētā stipra lietus tuvošanās tuvākajās dienās.

"Pirms mēs viņus atradām, mēs sacentāmies ar laiku. Tagad mēs sacenšamies ar laikapstākļiem," stāsta Čhīanrāī reģiona gubernators Narongsaks Osathanakorns.

11 līdz 16 gadus vecie zēni un viņu 25 gadus vecais futbola treneris pazuda 23. jūnijā, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāī pilsētas valsts ziemeļos. Tajā brīdī ala bija sausa, taču pēkšņi sākušās lietusgāzes appludināja alas ieeju.

Mazos futbolistus gaisa kabatā četrus kilometrus no alas ieejas pirmdien atrada divi glābšanas darbos iesaistīti britu ūdenslīdēji. Iesprostotajiem ir piegādāta pārtika un sniegta medicīniskā palīdzība, taču viņu izvešana ārpusē ir ļoti sarežģīta un var prasīt pat vairākus mēnešus, ja izvēlas gaidīt ūdens līmeņa pazemināšanos.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Daļēji un pilnībā appludinātās ejas vietām ir ļoti šauras un pa tām nav iespējams iznirt ar skābekļa balonu mugurā – tas ir jānovelk. Turklāt ūdens ir dubļains un necaurredzams.

Pēdējās dažas dienas laikapstākļi ir bijuši labvēlīgi – sausi un ar mierīgu vēju. Ja lietus ātri neatsāksies, pastāv cerības, ka zēni varēs iziet no alu kompleksa ar kājām un peldot ar glābšanas vestēm, izvairoties no bīstamās niršanas.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Daudzi no puikām neprot peldēt. Ja tiek izvēlēta glābšana ar niršanu, viņiem sākumā ir jāapgūst pamata niršanas prasmes, taču iesācējiem niršanas šaurās un tumšās vietās ir ļoti riskanta.

Ceļš no alas ieejas līdz telpai, kur atrodas puikas un atpakaļ prasa aptuveni 11 stundas, kas glābšanu un apgādi vēl vairāk sarežģī.

Tikmēr pēdējo dienu labvēlīgie laikapstākļi ir labvēlīgi ietekmējuši pūliņus izsūknēt ūdeni no alas. Kopš trešdienas ūdens līmenis ir krities par vairāk nekā 40 centimetriem un tagad glābēji bez niršanas var mērot 1,5 kilometrus garu posmu no alas ieejas.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Alā ir ievilkta telefona līnija, lai tuvinieki varētu uzturēt kontaktus ar iesprostotajiem. Alā ir nogādāts otrs telefons pēc tam, kad pirmais iekrita ūdenī un salūza, informēja Narongsaks.

Glābšanas operācijā ir iesaistīti simtiem cilvēku. Paralēli risinājuma meklēšanai, kā labāk atbrīvot iesprostotos, glābēju komandas pārmeklē kalna nogāzi cerībā atrast kādu citu ieeju alā.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Alas ārpusē ceļinieki uzlabo pamatni, lai nostiprinātu nestabilo un slideno dubļu virsmu, bet Taizemes karaliskās virtuves darbinieki nodrošina glābšanā iesaistīto ēdināšanu. Iesaistīti arī brīvprātīgie, kas glābējiem pasniedz ūdeni un ledus atspirdzinājumus karstajā laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!