Foto: Reuters/Scanpix

ASV bāzētā mikroblogošanas vietne "Twitter" piektdien paziņoja, ka slēgusi ar Ķīnas, Krievijas un Turcijas valsts struktūrām saistītus vairākus tūkstošus kontu, kas izmantoti propagandai, dezinformācijai un uzbrukumiem politiskajiem oponentiem.

Vislielākais šo kontu tīkls bija saistīts ar Ķīnu - tajā bija 23 750 aktīvi pamatkonti un vēl 150 000 konti, kas izplatīja tālāk pamatkontu vēstījumus. Šis tīkls bija "iesaistīts virknē koordinētu manipulējošu darbību", taču "nespēja iegūt vērā ņemamu popularitāti", sacīts "Twitter" paziņojumā.

"Tvīti bija galvenokārt Ķīnā runātajās valodās, un tie izplatīja ģeopolitiskus vēstījumus, kas bija labvēlīgi Ķīnas Komunistiskajai partijai, kā arī turpināja virzīt maldinošus vēstījumus par politisko dinamiku Honkongā," sacīts "Twitter" analītiskajā materiālā, kuru sagatavojis Austrālijas Stratēģiskās politikas institūts (ASPI) . Ar šo kontu palīdzību izplatīts arī Ķīnas valdības viedoklis par koronavīrusa pandēmiju un kritizēta Taivāna.

Šo tvītu mērķauditorija bija ķīniešu diaspora visā pasaulē, secinājuši pētnieki. Ķīnā "Twitter" ir aizliegts un piekļuve tam ir bloķēta. "Lai gan Ķīnas Komunistiskā partija liedz Ķīnas tautai izmantot "Twitter", mūsu analīze liecina, ka tā labprāt to izmanto, lai starptautiski izplatītu propagandu un dezinformāciju," norādījis ASPI kibercentra direktors Fērguss Hansons.

Krievijas kontu tīkls, kurā bija 1152 konti, izmantots, lai pārsūtītu tvītus, kuros cita starpā sniegts pozitīvs viedoklis par valdošo partiju "Vienotā Krievija" un uzbrukts politiskajiem disidentiem. Turcijas tīklā bija 7340 konti, tā nolūks bijis vairot atbalstu prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam un viņa vadītajai valdošajai Taisnīguma un attīstības partijai. Slēgtie konti būs pieejami arhīvā, lai tos varētu izmantot pētījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!