Amerikāņu biznesmeņa un politiķa Grega Bemisa vadītā ūdenslīdēju ekspedīcija otrdien gatavojas pirmo reizi piekļūt nogrimušā prāmja "Estonia" vrakam, ziņo Somijas informācijas aģentūra STT.
Septiņi ūdenslīdēji kopumā pie prāmja nolaidīsies trīs vai četras reizes. Katru reizi ūdenslīdēji jūras dzelmē plāno pavadīt trīs stundas.

Ūdenslīdēji vēlas ar videokameru nofilmēt prāmja vraku un centīsies noteikt, cik liels ir caurums prāmja korpusā zem ūdenslīnijas, kuru Bemiss uzskata par katastrofas iemeslu.

Bemisa noīrētais kuģis "One Eagle" prāmja bojāejas vietā ieradās otrdienas rītā. Uz kuģa atrodas 32 ekspedīcijas dalībnieki. Viņu vidū nav to valstu pilsoņi, kuras ir parakstījušas vienošanos par prāmja vraka neaizskaramību. Šo vienošanos pierakstījusi arī Latvija.

Netālu no kuģa "One Eagle" ir noenkurojušies Somijas krasta apsardzes kuģis un Zviedrijas patruļķuģis, kuri sekos ekspedīcijas gaitai. Uz zviedru kuģa atrodas divi Igaunijas Robežsardzes virsnieki.

Zviedrijas krasta apsardze paziņojusi, ka pavadīs kuģi "One Eagle" un sekos zemūdens darbiem prāmja "Estonia" katastrofas rajonā.

Krasta apsardzes darbinieki plāno pietauvot savu kuģi pie kuģa "One Eagle" un novērot ekspedīcijas dalībnieku darbu.

Traģiskā "Estonia" bojāeja, kurā gāja bojā arī vairāki cilvēki no Latvijas, notika 1994.gadā. Oficiālā izmeklēšana pierādīja, ka avārijā vainojams priekšējās lūkas durvju bojājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!