Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Uganda apsūdzējusi ASV centienos graut vēlēšanu rezultātus pēc tam, kad Savienoto Valstu vēstniece mēģinājusi satikt opozīcijas līderi, kurš pašlaik atrodas mājas arestā, ziņo aģentūra "Reuters".

Pagājušajā nedēļā Ugandā notika prezidenta vēlēšanas, kurās uzvarēja ilggadējais Āfrikas valsts vadītājs Joveri Museveni. Museveni, kurš ieņem prezidenta amatu kopš 1986. gada, ieguvis 59% balsu, bet viņa oponents - Bobi Vains - 35%. Bruņotie spēki ielenkuši Vaina mājvietu neilgi pēc tam, kad viņš nobalsoja ceturtdien notikušajās vēlēšanās.

ASV vēstniecība Ugandā ziņoja, ka vēstniecei Natālijai E. Braunai nav ļauts tikties ar Vainu. Vēstniece vēlējusies noskaidrot informāciju par opozicionāra drošību un veselības stāvokli.

Ugandas valdības pārstāvis Ofvono Opondo izteicās, ka Braunai nav jātiekas ar Vainu. "Tas, ko viņa ir centusies darīt, ir iejaukties Ugandas iekšpolitikā, īpaši vēlēšanās, lai grautu mūsu vēlēšanas un cilvēku gribu," viņš teica, piebilstot: "Viņai nevajadzētu darīt neko ārpus diplomātiskajām normām."

Kā atzīmē aģentūra, šādas nesaskaņas ASV-Ugandas starpā ir visai neierasta parādība, jo abas valstis ir sabiedrotās. ASV atbalsta Ugandas spēkus, kuri Āfrikas Savienības miera uzturēšanas misijas ietvaros dienē Somālijā. Tāpat aizvadīto trīs gadu laikā Vašingtona ziedojusi aptuveni 1,5 miljardus ASV dolāru Ugandas veselības sektoram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!