Foto: EPA/Scanpix/LETA

Mežu ugunsgrēku platība Sibīrijā turpina pieaugt, paziņojusi dabas aizstāvju organizācijas "Greenpeace" Krievijas nodaļa, noliedzot Krasnojarskas novada gubernatora apgalvojumu, ka panākts "radikāls pagrieziens cīņā ar uguns stihiju".

Saskaņā ar ekologu datiem pēdējās diennaktīs situācija ļoti pasliktinājusies. Sistēma "ISDM Rosleshoz" fiksējusi 4,5 miljonus hektāru ugunsgrēku skartus mežus, pirmdien tie bija vēl 4,3 miljoni, ziņo "Radio Svoboda". Mežu ugunsgrēku platība 6. augustā palielināta arī oficiālajā "Avialesohrani" statistikā.

Savukārt "Greenpeace" norāda, ka Sibīrijā dzēsti tiek tikai 6% no esošajiem ugunsgrēkiem.

Krasnojarskas novada gubernators Aleksandrs Ussa, kurš iepriekš apgalvoja, ka mežu ugunsgrēki ir "parasta dabas parādība, ar kuru cīnīties ir bezjēdzīgi un varbūt pat reizēm kaitīgi", pirmdien paziņoja par "radikālu pagriezienu cīņā ar uguns stihiju" viņa vadītajā reģionā.

Augusta sākumā mežu ugunsgrēku platība Sibīrijā sasniedza trīs miljonus hektāru – mēneša laikā tā bija izaugusi trīs reizes un tikai tad varasiestādes pieņēma lēmumu dzēst mežus vietās, kur iepriekš cīņa ar liesmām tika uzskatīta par neefektīvu lielo izmaksu dēļ, norāda "Radio Svoboda".

Ārkārtas situāciju ministrija iepriekš informēja, ka galvenais ugunsgrēku iemesls Sibīrijā ir neuzmanīga rīkošanās ar uguni, bet valsts mežu apsaimniekotājs "Rosleshoz"vainoja zibeņus.

Tikmēr Ģenerālprokuratūra otrdien, 6. augustā, paziņoja, ka ir zināmi fakti par apzināti mežu aizdedzināšanu Irkutskas apgabalā, lai, domājams, piesegtu nelikumīgu mežu izciršanu, ziņo "Currenttime".

Tāpat viņš apstiprināja versiju, ka pie ugunsgrēkiem daļēji vainojami Mežu saimniecības ministrijas reģionālie darbinieki, kuri nav pienācīgu rūpējušies par ugunsdrošību, kā arī falsificējuši datus par liesmu pārņemto platību, ugunsgrēku attālumiem līdz apdzīvotām vietām.

Mežu ugunsgrēki Sibīrjā sākās jau 2019. gada pavasarī, bet jūlijā situācija kļuva kritiska, Sibīrijā un Tālajos Austrumos ugunsgrēka platībai sasniedzot 3,7 miljonus hektāru.

Ugunsgrēku dūmi saskaņā ar NASA datiem ir sasnieguši Aļasku un Kanādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!