Uiguru protesta akcijā pirmdien pie Ķīnas vēstniecības Hāgā kareivīgiem noskaņojumiem ņemot virsroku, diplomātu misijas virzienā sāka lidot akmeņi un policija bija spiesta aizturēt aptuveni 60 aktīvistu, pavēstīja likumsargu pārstāvji.

Protesta akcija Hāgā tika rīkota, parādoties ziņām, ka Ķīnas Siņdzjanas provincē uiguru aktīvistu sadursmēs ar policiju dzīvību zaudējuši 140 cilvēku.

Hāgā protestētāju mestie akmeņi lidoja pāri vēstniecības sētai un izsita vairākus misijas logus.

Aizturēti ap 60 cilvēku, kas nepakļāvās policijas prasībām, paskaidroja likumsargu amatpersona.

Demonstrācijā, kuru rīkoja Austrumu Turkestānas Uiguru apvienība Nīderlandē, piedalījās apmēram 200 cilvēku.

Uz pasākumu viņi ieradās ar karogiem un lozungiem - "Ķīnieši, vācieties atpakaļ uz Ķīnu", "Ķīna - terorists".

Pekinas varasiestādes pirmdien paziņoja, ka 140 cilvēku zaudējuši dzīvību svētdien Siņdzjanā uiguru izraisītos nemieros. Nekārtībās Siņdzjanas galvaspilsētā Urumči piedalījušies tūkstošiem cilvēku, kam sekojusi plaša drošības spēku operācija visā provincē, kur gaisotne jau ilgstoši ir saspringta Pekinas pret uiguriem īstenoto represiju dēļ.

Siņdzjanā dzīvo aptuveni 8,3 miljoni uiguru. Viņu valoda pieder tjurku valodu saimei, bet izplatītākā reliģija uiguru vidū ir islāms. Rakstībā uiguri izmanto arābu alfabētu.

Daudzi uiguri vēlas, lai tiktu no jauna izveidota Austrumu Turkestānas republika - uiguru valsts, kas šajā reģionā pastāvēja neilgus laika posmus pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados, bet 1949.gadā tā tika varmācīgi iekļauta komunistiskās Ķīnas sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!