Foto: AP/Scanpix

Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks ceturtdien apsūdzējis sociālās saziņas vietni "Facebook" prokrieviskos politiskos aizspriedumos.

""Facebook" birojā Krievijā ir prokrieviska ietekme un spiediens," pirms vietnes dibinātāja Marka Zakerbergs tiešsaistes izvaicāšanas sesijas norādīja Dmitro Šimkivs, kurš vada sarunas ar "Facebook", lai šo problēmu atrisinātu.

Viņš norādīja, ka ukraiņu "Facebook" lietotājus uzrauga krievu moderatori, kas seko Kremļa norādījumiem, kad runa ir par Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Ukraiņu lietotāji masveidā sūdzas par "Facebook" piekopto prokrievisko cenzūru.

Porošenko, izmantojot savu personīgo "Facebook" lapu, šonedēļ vērsās pie Zakerberga, aicinot atvērt atsevišķu vietnes biroju Ukrainā, lai novērstu šādu aizspriedumainību.

Zakerbergs aicināja lietotājus pirms ceturtdienas vakarā paredzētās kārtējās atbilžu un jautājumu sesijas izteikt savu viedokli šajā lietā, un simtiem ukraiņu lietotāju jau pievienojušies Porošenko aicinājumam.

Daudzi lietotāji sūdzas par ierakstu dzēšanu, ja tie satur Krievijas kritiku, vai pat par kontu slēgšanu, taču uz lūgumiem sniegt paskaidrojumus "Facebook" nereaģē.

Iepriekš uzņēmums apgalvoja, ka tā krievu valodas sadaļa tiekot vadīta no Īrijas un ka tam neesot fiziska biroja Krievijā, lai gan šīs nodaļas vadītājs ir krievs.

Tikmēr pašas Krievijas komentētāji atzīst, ka Krievijas tīmekļa "troļļi" veic globālu interneta monitoringu, lai reaģētu uz Kremlim nepatīkamu informāciju, un, izmantojot "Facebook" sistēmu, šie troļļi iniciē masveida sūdzības par Krievijas režīmam netīkamiem lietotājiem, panākot viņu kontu slēgšanu.

"Krievijā kaujas sociālajos tīklos ir īpaši asas, un valdība izmanto tiešsaistes armijas pakalpojumus," norāda žurnālists un blogeris Sergejs Parhomenko.

Nesen viņš "Facebook" rakstīja par Krievijas saikni ar Malaizijas lidmašīnas notriekšanu pagājušā gada jūlijā virs Maskavas apbruņoto teroristu kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos.

Pēc tam, kad šis ieraksts kļuva populārs vietnes lietotāju vidū, "Facebook" to bloķēja, stāsta Parhomenko.

Administratori gan vēlāk esot atvainojušies un ierakstu atjaunojuši, taču nākamajā dienā tas pats teksts, kuru pārpublicējusi viņa sieva, atkal ticis bloķēts.

Daudzi algotie krievu "troļļi" strādā no īpaša biroja, kas iekārtots Sanktpēterburgā, un viņiem uzdots izplatīt prokremliskus tīmekļa komentārus, aģentūrai AFP pastāstīja kāds bijušais "tīmekļa frontes cīnītājs".

Tomēr Parhomenko uzskata, ka "Facebook" nav tajā vainojams un ka pati vietne kļuvusi par Kremļa propagandistu ļaunprātības upuri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!