Foto: AP/Scanpix

Ukraina piektdien apsūdzējusi Krieviju plānos vēl vairāk saasināt spriedzi Austrumukrainā un Krimā, kur jau tā situācija šonedēļ izvērtusies saspringta.

"Ienaidnieks plāno liela mēroga provokācijas kontaktlīnijā Ukrainas austrumos un pēc tam apsūdzēs Ukrainu par Minskas vienošanos neievērošanu," paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrijas militārās izlūkošanas pārvalde.

Pārvaldes paziņojumā Krievija arī apsūdzēta karavīru, munīcijas un militārās tehnikas sūtīšanā uz Austrumukrainu.

Ukrainas drošības dienests piektdien Krimā, kā arī Doņeckas un Luhanskas apgabalos paaugstināja terorisma draudu līmeni līdz augstākajam.

Jau ziņots, ka Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) trešdien paziņoja, ka tas okupētajā Krimā novērsis Ukrainas militārā izlūkdienesta "teroraktus" un atvairījis Kijevas spēku bruņotu uzbrukumu.

FDD paziņojumā teikts, ka viens aģents kritis bruņotās sadursmēs ar "teroristiem" naktī uz 7. augustu, bet 8. augustā sadursmēs ar Ukrainas Aizsardzības ministrijas iesūtītu "sabotāžas teroristu" grupu dzīvību zaudējis Krievijas karavīrs.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins saistībā ar šiem pēc FDD versijas notikušajiem uzbrukumiem apsūdzēja Ukrainu, ka tā esot ķērusies pie "terora prakses".

Porošenko kategoriski noraidījis Maskavas apsūdzības kā "bezjēdzīgas un ciniskas". Viņš uzsvēra, ka tās ir fantāzijas un kārtējais iemesls, lai Ukrainai izteiktu jaunus kara draudus.

Arī Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksandrs Turčinovs piektdien kategoriski noraidīja Maskavas apgalvojumus, paziņojot, ka Krievija tikai mēģina piesegt apšaudes starp Krievijas spēkiem, "kas tradicionāli pārmērīgi lieto alkoholu".

Ukraina ceturtdien slēgtā ANO Drošības padomes sēdē pieprasīja Krievijai pierādīt savus apgalvojumus, norādot, ka pagaidām tie ir tikai tukši vārdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!