Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas Drošības dienests (SBU) atmaskojis vērienīgu valsts budžeta izlaupīšanas shēmu caur Ukrainas armijas ēdināšanas iepirkumiem, atsaucoties uz specdienesta paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Saskaņā ar SBU datiem Aizsardzības ministrijai nodarīti zaudējumi vairāk nekā 119,5 miljonu grivnu (trīs miljoni dolāru) apmērā.

Ministrijas stuktūrvienības darbinieki noslēguši vienošanos ar divu komercuzņēmumu vadītājiem par pārtikas piegādi uz karavīru dislokācijas vietām, skaidro dienestā.

"Tā vietā, lai piegādātu noteikto pārtikas produktu apjomu Ukrainas bruņotajiem spēkiem, shēmas dalībnieki ar vairāku iesaistīto uzņēmumu starpniecību aizpludināja līdzekļus," paziņoja SBU.

Turklāt Kijivas apgabalā SBU identificējis kādas kara daļas komandieri, kurš piesavinājies gandrīz 2,4 miljonus grivnu (aptuveni 60 tūkstoši eiro) no karavīru ēdināšanai piešķirtās naudas.

Janvāra beigās Ukrainas medijs "ZN.ua" jau publicēja pētījumu, kurā vērsa uzmanību, ka pārtika armijas vajadzībām tiek iepirkta par divas trīs reizes lielākām cenām, nekā tā maksātu veikalā.

Pēc tam sākās Aizsardzības ministrijas iepirkumu pārbaude, lai gan pati ministrija sākotnēji paziņoja, ka medijos publicētās ziņas ir maldinošas.

Korupcijas skandālam uzņemot apgriezienus, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja par vairāku augsta ranga ierēdņu, tostarp Aizsardzības ministrijā, atlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!