Foto: stock.xchng

Ukrainas valdība ir noraidījusi Krievijas gāzes giganta "Gazprom" janvārī izrakstīto rēķinu septiņu miljardu dolāru (3,7 miljardi latu) apmērā. Tas paredz apmaksu par līgumā noteikto pērn piegādājamās gāzes daudzumu, lai gan reāli Ukraina ir patērējusi gandrīz divreiz mazāku apjomu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ukraina apgalvo, ka 2012. gadā ir patērējusi 27 miljardus kubikmetru dabasgāzes, bet rēķins ir izrakstīts par līgumā noteikto daudzumu – 52 miljardiem kubikmetru.

Enerģētikas ministrs Eduards Stavickis ceturtdien paziņoja, ka "nav pamata" maksāt šo rēķinu, kura summa sasniedz četrus procentus no iekšzemes kopprodukta. "Mēs atbildējām, ka neuzskatām par lietderīgu pieņemt šo septiņu miljardu rēķinu, tas ir, apmaksāt to, jo mums nav iemesla to darīt," BBC citē ministra teikto.

"Gazprom" norāda, ka noslēgtais līgums neparedz vienpusējas izmaiņas piegādes nosacījumos, tāpēc rēķina neapmaksāšanas gadījumā kompānija draud pret Ukrainas valdību vērsties tiesiskā ceļā.

Ilgstošais kaimiņvalstu strīds par energoresursu piegādēm, kura laikā "Gazprom" pat īslaicīgi pārtrauca dabasgāzes eksportu, šķietami tika atrisināts ar 2009. gada līgumu, bet Ukraina pēc tam sūdzējās par pārmērīgām cenām.

Jūliju Timošenko, kura kā premjerministre noslēdza pretrunīgo vienošanos, 2011. gadā apsūdzībās par pilnvaru pārsniegšanu notiesāja ar septiņu gadu ieslodzījumu. Tomēr tiesas procesā daudzi saskatīja viņas konkurenta, pašreizējā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča, politisko izrēķināšanos.

Krievija izdara spiedienu uz Kijevu un ļauj noprast, ka gāzes cenas tiks samazinātas, ja Ukraina pievienosies Maskavas vadītajai Muitas savienībai, kurā jau ir Kazahstāna un Baltkrievija. Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Aleksandrs Gorbans pagājušajā mēnesī norādīja, ka Kijevai beidzot ir jāizvēlas starp Krievijas vadīto savienību vai Eiropas Savienību (ES).

Ukrainas prezidents Janukovičs trešdien Lietuvā kritizēja ES valstis, kuras neatbalsta Ukrainu cīņā ar "Gazprom". "Pēdējo trīs gadu laikā mums nav bijis atbalsta vai pat līdzjūtības jautājumā par Ukrainas gāzes "force majeure" attiecībām," teica prezidents. Viņš norādīja, ka Kijeva cerēja saņemt kādus komentārus par septiņu miljardu rēķinu no Eiropas Enerģētikas kopienas, kas apvieno ES un citas Eiropas valstis, to skaitā Ukrainu, bet ne Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!