Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukraina gaida "stiprus lēmumus" par tālākām Rietumu ieroču piegādēm, kas piektdien tiktu pieņemti sabiedroto sarunās ASV Ramšteinas aviobāzē Vācijā, ceturtdienas vakarā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pirms šīm sarunām pieaug spiediens uz Vāciju, lai tā piekristu Vācijā ražoto tanku "Leopard 2" piegādēm Ukrainai. Ukraina mēģina panākt šīs piegādes, lai pastiprinātu pretuzbrukumus Krievijas karaspēkam.

Polija un Somija ir norādījušas, ka ir gatavas nosūtīt šos tankus Ukrainai, bet gaida Vācijas piekrišanu.

Zelenskis savā videouzrunā sacīja, ka mūsdienīgu tanku piegāde Ukrainai pastiprinātu okupantu sajūtu, ka viņiem neizdosies neko panākt Ukrainā.

"Es pateicos Eiropadomes prezidentam Šarlam Mišelam, kurš šodien bija Kijivā un ļoti skaidri aicina Eiropu pieņemt lēmumu par tankiem. Atbilstoša partneru koalīcija tiešām jau ir izveidota, un tagad mēs gaidām faktiski vienas Eiropas [valsts] galvaspilsētas lēmumu, kas aktivizēs sagatavotās sadarbības ķēdes tanku jautājumā. Es ticu, ka Vācijas līderības stiprums paliks nemainīgs," sacīja Zelenskis.

"Šodien ir [pieņemti] uzreiz vairāki spēcīgi partneru lēmumi par mūsu aizsardzības pastiprināšanu. Pirmām kārtām, par mūsu artilērijas pastiprināšanu," uzsvēra Zelenskis.

Viņš pateicās Igaunijai "par kārtējo un vislielāko bruņotās palīdzības paketi no šīs valsts - par haubicēm un munīciju", kā arī Zviedrijai par jaunu militārās palīdzības paketi - prettanku raķetēm NLAW, artilērijas sistēmām "Archer" un kājnieku kaujas mašīnām.

"Es pateicos Dānijai par lēmuma pieņemšanu [piegādāt] haubices "Caesar" mūsu karavīriem. Tas nopietni pastiprinās mūsu armiju. Es pateicos Lietuvai par jaunu militāro paketi – zenītlielgabaliem, munīciju un helikopteriem. Un gatavojamies rītdienas Ramšteinai – gaidām stiprus lēmumus. Mēs gaidām spēcīgu militārā atbalsta paketi no Savienotajām Valstīm," sacīja Zelenskis.

Ramšteinā 50 valstis lems par atbalsta piegādēm Ukrainai

Vācijas pilsētā Ramšteinā šodien notiks Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksme, kurā tiksies vairāk nekā 50 valstu aizsardzības ministri, lai lemtu par jauna militārā atbalsta piegādēm Ukrainai, informēja Latvijas Aizsardzības ministrijā.

Dienu pirms Ramšteinas sanāksmes Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA), Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs, Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks un Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless pārrunājuši Ukrainai nepieciešamo militāro atbalstu.

Ramšteinas sanāksmē Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija un Lielbritānija kopā aicinās sabiedrotos un partnerus sekot mūsu valstu piemēram un pēc iespējas ātrāk sākt papildu militārā atbalsta piegādes Ukrainai, lai sekmētu Ukrainas uzvaru kaujas laukā.

Šonedēļ Mūrniece paziņoja, ka Latvija tuvākajā laikā Ukrainai piegādās jaunus militārā atbalsta sūtījumus – "Stinger" pretgaisa aizsardzības raķetes, helikopterus, ložmetējus ar munīciju un bezpilota lidaparātus.

Tāpat Latvija turpinās apmācīt dažāda līmeņa Ukrainas bruņoto spēku karavīrus, palielinot apmācību intensitāti, ar mērķi apmācīt vismaz divas reizes vairāk ukraiņu nekā 2022. gadā. Par papildu militāro atbalstu aizsardzības ministre paziņoja šonedēļ pēc tikšanās ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu Kijivā.

Aizsardzības ministrija janvāra sākumā paziņoja, ka līdz šim Latvijas sniegtais atbalsts Ukrainai veido 0,93% no IKP jeb vairāk nekā 314 miljonus eiro. No šīs summas aptuveni 300 miljoni eiro veido Latvijas valdības sniegtais militārais atbalsts Ukrainai, bet pārējo summu – Latvijas sabiedrības saziedotie līdzekļi. Latvijas militāro atbalstu Ukrainai veido munīcija, prettanku ieroči, pretgaisa raķetes "Stinger", bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices, četri helikopteri, degviela, individuālais ekipējums, sausās pārtikas uzturdevas karavīriem un citas preces.

Aizsardzības ministrija sadarbībā ar organizāciju "Uzņēmēji mieram" īsteno iniciatīvu, kuras mērķis ir savākt ziedojumus vairāk nekā septiņu miljonu eiro apmērā, lai Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodrošinātu militāros transportlīdzekļus, bruņuvestes, bruņotas ātrās medicīniskās palīdzības mašīnas, tehnoloģiju risinājumus un cita veida militāro palīdzību, piemēram, binokļus un nakts redzamības iekārtas.

Tāpat ar Aizsardzības ministrijas atbalstu Ukrainā regulāri tiek nogādāta daudzveidīga humānā un medicīniskā palīdzība, kas tiek organizēta sadarbībā ar "Ziedot.lv" un kustības "Uzņēmēji mieram" atbalstu.

Savukārt akcijā "Twitter konvojs" Ukrainas bruņoto spēku karavīriem ziedoti jau vairāk nekā 900 apvidus auto, lai uzvarētu kaujās pret Krievijas okupācijas spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!