Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Ukraina gatavo jaunu karakuģu braucienu caur Kerčas šauruma Azovas jūrā, intervijā raidsabiedrības BBC ukraiņu valodas dienestam atklāja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksandrs Turčinovs.

Iepriekšējais Ukrainas kuģu mēģinājums iebraukt Azova jūrā 25. novembrī beidzās ar to, ka Krievijas krasta apsardze Melnajā jūrā atklāja uguni un taranēja trīs ukraiņu karakuģus. Kuģi un to apkalpes tika saņemtas gūstā un joprojām atrodas apcietinājumā.

"Mums tas ir principiāli. Ja mēs apstāsimies un piekāpsimies, tad Krievija faktiski izpildīs savu uzdevumu sagrābt Azovas jūru," medijam paziņoja politiķis.

Turčinovs nenosauca konkrētus termiņus, kad mēģinājums iekuģot Azovas jūrā varētu notikt. Viņš atzīmē, ka Ukraina uz savām ostām Azovas jūrā ir uzaicinājusi NATO kuģus, alianse uz šo uzaicinājumu gan vēl nav atbildējusi.

Taču nākamā brauciena uz Azovas jūru laikā NATO pārstāvji varētu kā novērotāji atrasties uz Ukrainas kuģiem, viņš pauda cerību.

Savukārt 40 ASV senatori izdevuši rezolūciju, kurā aicina Melnajā jūrā sākt daudznacionālu operāciju "Brīvā navigācija", kā arī iestājas pret gāzes vada "Nord Stream II" būvniecību Eiropā.

Vēstīts, ka 25. novembrī Krievijas krasta apsardzes kuģi Melnajā jūrā pie Kerčas šauruma taranēja un atklāja uguni pa Ukrainas kuģu grupu. Visi trīs Ukrainas kuģi – velkonis un divi bruņukuteri – tika sagūstīti kopā ar to apkalpēm (24 cilvēki).

Ukraina savus jūrniekus ir atzinusi par karagūstekņiem un pieprasa to nekavējošu atbrīvošanu.

Jūrnieki un kuģi tika nogādāti Krievijas okupētās Krimas pilsētā Kerčā, kur tiesa ukraiņu jūrniekus apcietināja uz 60 dienām, apsūdzot tos Krievijas robežas pārkāpšanā. Vēlāk gūstekņi nogādāti Maskavā.

Saistībā ar notikumiem ūdeņos pie Krimas, Ukrainā uz 30 dienām izsludināts karastāvoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!