Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ukrainā netālu no Kijevas pirmdien uzbrukumā ievainots čečenu tautības vīrietis Adams Osmajevs, kurš Krievijā tika apsūdzēts par plāniem "nogalināt prezidentu Vladimiru Putinu", vēsta raidsabiedrība BBC.

Savukārt viņa sieva Amina Okujeva uzbrukumā ir nogalināta. Nezināmie uzbrucēji atklājuši uguni pa automašīnu, kurā pāris brauca. Osmajevs guvis šautu ievainojumu kājā, bet viņa sieva sašauta galvā.

Okujevai par piedalīšanos karā pret prokremliskajiem separātistiem Donbasā bija piešķirts Ukrainas varones tituls. Ukrainas amatpersonām ir aizdomas par Krievijas iesaisti atentāta sarīkošanā.

Šis ir jau otrā reizes gada laikā, kad noticis mēģinājums nogalināt šo čečenu pāri. Jūnijā par franču žurnālistu izlicies vīrietis Kijevā atklāja uguni pa Osmajevu, bet Okujeva paspēja raidīt atbildes šāvienus un uzbrucēju, kurš esot čečenu noziedznieks, ievainot.

Foto: AP/Scanpix/LETA

2012. gadā Krievijas varasiestādes paziņoja, ka Osmajevs tiek turēts aizdomās par dalību islāmistu sazvērestībā nogalināt Putinu. Krievijas mediji tolaik ziņoja, ka sazvērnieki plānoja izvietot mīnas Kutuzova avēnija Maskavā, pa kuru ik dienas pārvietojas Putins.

Osmajevs tika arestēts Odesā. Krievija vēlāk lūdz viņu izdot, bet Kijeva to atteicās darīt pirms Eiropas Cilvēktiesību tiesas sprieduma, izskatot aizdomās turētā apelāciju pret viņa izdošanu. Pēc diviem ar pusi gadiem ieslodzījumā viņš tika atbrīvots.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Čečenu pāris Ukrainā ir labi zināmas personas, kopš abi brīvprātīgi iesaistījās cīņā pret prokremliskajiem separātistiem valsts austrumos. Osmajevs komandēja Džohara Dudajeva vārdā nosaukto brīvprātīgo bataljonu. Okujeva dienēja kā mediķe bataljonā "Kiev-2" un piedalījās Debaļceves kaujās.

Uzbrukums Osmajevam un Okujevai notiek nepilnu nedēļu pēc sprādziena Kijevā, kurā tika ievainots nacionālistu deputāts Igors Mosijčuks. Viņa miesassargs un vēl viens cilvēks uzbrukumā gāja bojā. Okujeva kādreiz strādāja par Mosijčuka padomnieci.

Kijevā pēdējos gados ir notikušu vairāki letāli uzbrukumi augsta ranga politiķiem un žurnālistiem. Tikmēr valsts austrumos turpinās zemas intensitātes kaujas starp Ukrainas spēkiem un Krievijas atbalstītājiem separātistiem, kas kontrolē atsevišķas Ukrainas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!