Foto: AFP/Scanpix
Ukrainā izveidots "Savčenko saraksts", kurā iekļautas personas, kas ir saistītas ar ukraiņu kara aviācijas pilotes Nadeždas Savčenko turēšanu nebrīvē Krievijā, piektdien paziņoja cilvēktiesību aizstāvji.

"Savčenko saraksts" izveidots pēc "Magņitska saraksta" principa, un tajā attiecīgi iekļautas personas, kas ir atbildīgas par likuma varas principa pārkāpšanu un pret kurām jāpiemēro personīgas sankcijas.

""Savečenko saraksta" pirmā kategorija ir personas, kas pieņem lēmumus augstākajā politiskajā līmenī. Tas ir Izmeklēšanas komitejas priekšnieks [Aleksandrs] Bastrikins, Krievijas prezidenta administrācijas vadītājs [Vjačeslavs] Volodins, Izmeklēšanas komitejas preses pārstāvis [Vladimirs] Markins, Krievijas prezidenta padomnieks [Vladislavs] Surkovs, Krievijas deputāti EPPA, kuri nebalsoja par Savčenko atbrīvošanu. Un pirmais numurs šajā sarakstā ir Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš devis pavēles par Nadeždas Savčenko aizturēšanu," paziņoja novērotāju misijas Maskavā Nadeždas Savčenko lietā locekle Anastasija Černogorska.

Ar šo sarakstu cilvēktiesību aizstāvji plāno vērsties pie Ukrainas vadības, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas un ANO Drošības padomes ar aicinājumu noteikt personīgas sankcijas šiem Krievijas pilsoņiem.

Maskava apsūdz Savčenko, ka viņa ir vainīga divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas austrumos. Savčenko tika apcietināta jūlijā, kad prokremliskie kaujinieki viņu bija nolaupījuši, pārveduši pāri robežai un nodevuši Krievijas varasiestādēm.

Savčenko nonākusi gūstā vēl pirms Krievijas žurnālistu nāves, līdz ar to nevar tikt vainota viņu bojāejā, skaidro pilotes advokāti.

Savčenko arī tiek apsūdzēta nelikumīgā robežas šķērsošanā.

Viņa visas apsūdzības noraidījusi un protestējot jau vairāk nekā 60 dienas ievēro badastreiku.

Savčenko no partijas "Batkivščina" saraksta ir ievēlēta Ukrainas parlamentā. 25.decembrī viņa tika iekļauta Augstākās radas Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) pastāvīgajā delegācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!