Foto: Reuters/Scanpix

Ukraina uzskata, ka plašo kiberuzbrukumu, kurā pagājušajā nedēļā cieta nozīmīgas valdības mājaslapas, sarīkoja hakeru grupējums, kas saistīts ar Baltkrievijas izlūkdienestu.

Kiberuzbrukumā izmantotā ļaunprogrammatūra ir līdzīga tai, ko izmantojis ar Krievijas izlūkdienestu saistīts hakeru grupējums ATP-29, atklāja Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietnieks Serhijs Demedjuks.

Viņš intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja, ka Ukraina kiberuzbrukumā vaino hakeru grupējumu UNC1151, un tas bijis aizsegs postošākām darbībām aizkulisēs.

Demedjuka izteikumi ir pirmā plašākā informācija, ko Ukraina sniegusi par pagājušo piektdien notikušo kiberuzbrukumu.

Ukraina piektdien paziņoja, ka ir atklājusi sākotnējās norādes, ka Krievijas drošības dienesti varētu būt organizējuši kiberuzbrukumu. Baltkrievija ir tuva Krievijas sabiedrotā.

Ukrainas Ārlietu ministrijas mājaslapā uzbrukuma laikā bija redzams uzraksts - "baidieties un gaidiet to sliktāko".

Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko birojs nekomentēja Demedjuka izteikumus, un arī Krievijas Ārlietu ministrija uzreiz neatbildēja uz "Reuters" lūgumu sniegt komentāru.

Krievija iepriekš ir noliegusi saistību ar kiberuzbrukumiem, tostarp Ukrainai.

"Vietņu sabojāšana bija tikai aizsegs postošākām darbībām, kas notika aizkulisēs un kuru sekas mēs izjutīsim tuvākajā nākotnē," norādīja Demedjuks.

Runājot par UNC1151, viņš sacīja: "Tas ir kiberspiegošanas grupējums, kas saistīts ar Baltkrievijas Republikas īpašiem spēkiem."

Demedjuks, kurš agrāk vadīja Ukrainas kiberpoliciju, norādīja, ka grupējums agrāk uzbrucis arī Lietuvai, Latvijai, Polijai un Ukrainai un tas izplatījis naratīvu, kurā nosodīta NATO klātbūtne Eiropā.

Šī grupējuma Ukrainā izmantotā ļaunprogrammatūra ir līdzīga tai, ko izmantojis grupējums ATP-29, kas tiek turēts aizdomās par saistību ar kiberuzbrukumu ASV Demokrātu nacionālajai komitejai pirms prezidenta vēlēšanām 2016.gadā.

"Grupa specializējas kiberspiegošanā, kas ir saistīta ar Krievijas specdienestiem (Krievijas Federācijas Ārējās izlūkošanas dienestu) un kas saviem uzbrukumiem izmanto savervēšanu vai iekšējās personas attiecīgajā uzņēmumā," sacīja Demedjuks.

Ukrainas mājaslapās kiberuzbrukumā tika ievietota informācija ukraiņu, krievu un poļu valodās. Šajos paziņojumos tika runāts par Volīniju un Austrumgalīciju. 1943.gada 11.jūlijā Ukraiņu nemiernieku armija (UPA) veica koordinētus uzbrukumus aptuveni 100 pamatā poļu apdzīvotiem ciematiem Austrumgalīcijā un Volīnijā, kas tagad atrodas Ukrainas teritorijā. Šī vēstures epizode joprojām ir pamats spriedzei Polijas un Ukrainas starpā.

Demedjuks pieļauj, ka hakeri izmantoja "Google Translate", lai pārtulkotu savus tekstus poļu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!