Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

"Vienīgā vieta [Ukrainā], kur krieviski runājošie cilvēki cieš, ir teritorija, kurā Krievija ir iebrukusi. Vietā, kuru tā ir okupējusi," nedēļas nogalē Kijevā notiekošajā prestižajā "Jaltas Eiropas Stratēģijas" ikgadējā konferencē paziņoja ASV īpašais pārstāvis Ukrainā Kurts Volkers.

Viņš atzīmēja, ka Donbasā dzīvojošo cilvēku labklājības un drošības nodrošināšana ir pats svarīgākais konflikta jautājums. "Kad [no Krievijas puses] tiek uzsvērts, ka viņi galvenokārt ir krieviski runājošie, jāatzīmē, ka krieviski runājošie cilvēki ir visā Ukrainā – Harkivā, Slovjanskā, Odesā, Kijevā. Visur. Tomēr vienīgā vieta, kur krieviski runājošie cilvēki cieš, ir teritorija, kurā Krievija ir iebrukusi. Vietā, kuru tā ir okupējusi," viņš skaidroja.

ASV īpašais pārstāvis uzsvēra, ka gadījumā, ja Krievijai patiešām rūpētu krieviski runājošo cilvēku labklājība, pirmā lieta, ko tai vajadzētu darīt, būtu tās okupācijas spēku izvešana un piekrišana ANO deleģētai miera spēku misijai.

"Vienlaikus Ukrainas valdībai jāizmanto iespēja darīt tik daudz šo cilvēku labā, cik vien tas ir iespējams. Tas ir sarežģīti, ņemot vērā okupācijas apstākļus, taču ir lietas, kas ir iespējamas," atzīmēja Volkers. Viņš norādīja, ka Ukraina var domāt par papildu darbinieku norīkošanu pārejas punktos, tādējādi saīsinot robežas šķērsotāju rindas, par pārejas punktu uzlabošanu.

Foto: Publicitātes foto

Viņaprāt, Ukraina sadarbībā ar ANO organizācijām un Sarkano Krustu var radoši un proaktīvi meklēt veidu, lai ar sociāliem pabalstiem atbalstītu okupētajā Donbasa daļā joprojām dzīvojošos pašus neaizsargātākos sabiedrības slāņus. "Donbasā dzīvojošajiem jāparāda, Ukrainai viņi rūp," uzsvēra Volkers.

Prestižā "Jaltas Eiropas Stratēģijas konference" šogad notika jau 15. reizi. Konferenci visus šos gadus organizē Ukrainas uzņēmējs Viktors Pinčuks, kurš tiek dēvēts par vienu no valsts ietekmīgākajiem oligarhiem. Kopš konferences pirmsākumiem tajā notiekošo lekciju un diskusiju mērķis ir analizēt Ukrainas politiku, ekonomisko attīstību un Ukrainas vietu pasaules politikā, uzsverot nepieciešamību Ukrainai virzīties uz iestāju Eiropas Savienībā.

Gadu gaitā "Jaltas Eiropas Stratēģijas" konferencē piedalījušies vairāk nekā 350 politiķi un diplomāti, tostarp Ukrainas prezidenti un premjeri. Piemēram, 2012. gadā Viktors Janukovičs tajā saņēma skarbu kritiku no ES un ASV par Ukrainas atstāšanos no tās virzības Rietumu virzienā.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2014. gada pavasarī "Jaltas Eiropas Stratēģijas konference" notiek Kijevā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!