Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas vēstniecībā Prāgā kritizējusi Čehijas prezidentu Milošu Zemanu, šādi reaģējot uz ziņām, ka svinībās pie prezidenta piedalījusies Krievijas okupantu varai lojālas Krimas tatāru organizācijas pārstāve.

Kaut arī Krievijai un Ķīnai draudzīgi noskaņotais Zemans vēl 2017. gadā nosodīja Krievijas veikto Krimas aneksiju, to dēvējot par nelegālu, viņš uztur ciešas saites ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Čehoslovākijas 101. gadadienas svinībās Zemana rezidencē Prāgā viesojusies Krimas tatāru prokremliskās organizācijas "Kyrym Birligi" ("Krimas vienotība") līdere Tamila Bezazijeva.

Vienā no fotogrāfijām, ko organizācija publicējusi tīmeklī, Bezazijeva redzama kopā ar Čehijas premjerministru Andreju Babišu.

Ukrainas vēstniecība "Kyrym Birligi" uzaicināšanu nosodīja, to dēvējot par "vēl vienu provokāciju, ar kuru tiek mēģināts leģitimizēt Krievijas nelikumīgos centienus anektēt Ukrainas suverēno teritoriju".

"Saspēle ar okupantiem šķiet īpaši ciniska laikā, kad simtiem Krimas tatāru cieš okupantu administrācijas vajāšanās, represijās, tiek spīdzināti un fiziski likvidēti", teikts vēstniecības paziņojumā.

PSRS tirāns Jozefs Staļins Otrā pasaules kara beigās teju visus Krimas tatāru deportēja uz Vidusāziju, un daudzi velk paralēles starp Staļina politiku un mūsdienu Krievijas varasiestāžu izturēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!