Foto: EPA/Scanpix/LETA
Kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma Ukrainā ir krituši vai ievainoti vairāk nekā 30 tūkstoši grupējuma "Vagner" algotņu, paziņoja ASV Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs.

ASV telekanāls CNN citēja Kērbija teikto, ka no šiem vairāk nekā 30 tūkstošiem "Vagner" algotņu ir krituši apmēram deviņi tūkstoši, bet aptuveni puse no šiem kritušajiem zaudējuši dzīvību kopš decembra vidus.

Baltā nama pārstāvis uzsvēra, ka apmēram 90% no decembrī kritušajiem "vagneriešiem" bija savervēti Krievijas cietumos.

Kērbijs sacīja, ka privātā militārā kompānija "Vagner" ievērojamā mērā paļaujas uz cietumniekiem savu rindu papildināšanai, neraugoties uz tās izveidotāja Jevgeņija Prigožina paziņojumiem, ka algotņu vervēšana cietumos esot pārtraukta.

"Viņi izturas pret saviem jaunuzņemtajiem, pārsvarā cietumniekiem, kā pret lielgabalu gaļu, metot viņus burtiskā nozīmē gaļas mašīnā (..) Viņš (Prigožins) vienkārši izrāva viņus no cietumiem un iemeta kaujas laukā bez sagatavošanas, bez ekipējuma, bet organizatoriskās komandēšanas, vienkārši iemeta kaujā," sacīja Kērbijs.

Kērbijs paziņoja, ka "Vagner" nesen cieta smagus zaudējumus sīvās kaujās par Bahhmutas pilsētu. Viņš sacīja, ka pēc kauju pastiprināšanās Krievija pēdējās dienās guvusi "pakāpeniskus panākumus" Bahmutā un tās apkārtnē, bet ASV nevar prognozēt, vai Krievijai izdosies iebrukt šajā pilsētā.

Pat ja tas notiktu, Bahmutai nav "reālas stratēģiskas vērtības", tāpēc ASV uzskata, ka Ukraina saglabās savas spēcīgās aizsardzības līnijas Donbasā, piebilda Kērbijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!