Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukraina trešdien līdz tiesai atbrīvojusi valsts nodevībā apsūdzēto Krievijas ziņu aģentūras "RIA-Novosti" redaktoru Kirilu Višinski, paziņojis Višinska advokāts.

Višinskis atbrīvots ar nosacījumu, ka viņš nepametīs valsti un ieradīsies uz tiesas sēdēm.

Ukrainas Drošības dienests pagājušajā gadā veica kratīšanu "RIA-Novosti" Kijevas birojos, uzskatot, ka aģentūra un tās darbinieki tiek izmantoti kā instrumenti hibrīdajā karā pret Ukrainu.

Višinskis, kurš 2015. gadā ieguva arī Krievijas pilsonību, tika aizturēts tajā pašā dienā pie savas mājas Kijevā. Viņš tika apsūdzēts valsts nodevībā.

Ukrainas Drošības dienests uzskata, ka Višinskis 2014.gadā devies uz Krimu, lai gatavota musinošas reportāžas un vēlāk sadarbojies ar Krievijas uzturētajiem teroristu grupējumiem Austrumukrainā.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Krievijas tiesās vairāki desmiti Ukrainas pilsoņu notiesāti lietās, kas tiek uzskatītas par politiski motivētām. Tikmēr Ukrainā aizturēti desmitiem Krievijas pilsoņu un prokrievisko kaujinieku atbalstītāju, kuri apsūdzēti nodevībā un kūdīšanā uz separātismu.

Volodimirs Zelenskis, kurš maijā tika ievēlēts Ukrainas prezidenta amatā, izvirzījis Krievijā aizturēto Ukrainas pilsoņu atbrīvošanu par vienu no savām prioritātēm.

Pēdējā laikā medijos ziņots, ka Krievija un Ukraina gatavojas gūstekņu apmaiņai.

Zelenskis jūlijā piedāvāja apmainīt Višinski pret Krievijā saistībā ar apsūdzībām terorismā notiesāto ukraiņu režisoru Oļehu Sencovu.

Sencovs tika aizturēts 2014. gada 11. maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Cietumnieku apmaiņa būtu nozīmīgs pirmais solis spriedzes mazināšanā Kijevas un Maskavas starpā.

Zelenska uzvara vēlēšanās arī devusi jaunu stimulu Krievijas, Ukrainas, Vācijas un Francijas centieniem atrisināt konfliktu Austrumukrainā. Septembrī plānots šo valstu līderu samits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!