Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuleba paziņojis, ka Ukraina nekad nebūs daļa no Kremļa lolotās "krievu pasaules", vēsta aģentūra UNIAN.

Ministrs to paziņojis otrdien ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu kopīgā preses konferencē Briselē pirms Ukraina-NATO komisijas sēdes.

"Stratēģiski Krievijai ir jāsaprot, ka Ukraina pieder demokrātiskajai Rietumu pasaulei un Rietumi neļaus Krievijai graut Ukrainas demokrātiju un suverenitāti. Tas ir ļoti vienkāršs un skaidrs vēstījums, ko mūsu draugi un partneri var nodot Krievijai. Ukraina nav daļa no "krievu pasaules" un nekad tāda nebūs," paskaidroja Kuleba.

Komisija Ukraina-NATO ir augstākais orgāns, kas pieņem lēmumus par Ukrainas un Alianses attiecībām, un praktisko sadarbību. Komisija ir arī konsultāciju vieta starp NATO dalībvalstīm un Ukrainu par drošības jautājumiem.

Kopš marta beigām vērojama situācijas saasināšanas karadarbības zonā Ukrainas austrumos un tiek ziņots par regulāriem pamiera pārkāpumiem no prokremlisko spēku puses. Divu nedēļu laikā dzīvības zaudējuši 11 Ukrainas karavīri.

30. martā Ukrainas armijas komandieris Ruslans Homčaks paziņoja, ka Krievija pie Ukrainas robežām un Krimā sakoncentrējusi 28 bataljonu taktiskās grupas un plāno pievilkt vēl 25, radot militārus draudus Ukrainai.

Krievijas spēku koncentrēšana izraisījusi bažas arī Rietumos, kur virkne līderu pauduši atbalstu Ukrainai.

Savukārt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir aicinājis paātrināt valsts uzņemšanu NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!