Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukraina "neļaus, ka kāds uzspiestu [tai] jebkādas piekāpšanās", lai deeskalētu konfliktu ar Krieviju, otrdien paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Mēs nebūsim tādas valsts stāvoklī, kas paceļ klausuli, uzklausa lielvaras norādījumu un tam seko," ministrs paziņoja ASV raidsabiedrībai CNN.

Kuleba pauda uzskatu, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir pieļāvis kļūdu, koncentrējot karaspēku pie Ukrainas robežas, un ka Maskava ļoti maz var iegūt no pašreizējās situācijas.

Ukraina un tās Rietumu sabiedrotie ir paziņojuši, ka Krievijas īstenotā 100 000 karavīru un smagā aprīkojuma koncentrēšana gar Ukrainas austrumu robežu var būt prelūdija iebrukumam, un pieprasa Maskavai atvilkt šos spēkus.

"Viņš (Putins) pats ir nostādījis sevi šajā situācijā, neviens cits neiegrūda viņu šajā strupceļā," sacīja Kuleba.

"Krievijas izvirzīto prasību kopums ir izplānots tādā veidā, ka, ja Krievija ir gatava rīkoties godprātīgi, tad ir iespēja iziet no sarunu istabas un pateikt, ka esam vienojušies," apgalvoja Kuleba.

Ministrs savā intervijā uzsvēra, ka ir vieta diplomātijai.

Maskava pieprasa no NATO un ASV zināmas drošības garantijas, kā arī NATO paplašināšanās uz austrumiem izbeigšanu. Savukārt Rietumvalstis pieprasa, lai Krievija atvilktu karaspēku, kuru tā koncentrējusi pie Ukrainas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!