Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons no jauna apstiprinās savu atbalstu Ukrainai ar 88 miljonu sterliņu mārciņu (1066 miljonu eiro) palīdzību Kijevai, premjeram vienlaikus mudinot Krieviju "nepieļaut tālāku asinsizliešanu".

Džonsons otrdien tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un ir apņēmies piešķirt naudu no Lielbritānijas Labas pārvaldības fonda, lai palīdzētu "atbalstīt stabilu pārvaldību un enerģētisko neatkarību".

Līdzās caurredzamības un pretkorupcijas iniciatīvu atbalstīšanai daļa no 88 miljoniem tiks piešķirta centieniem samazināt Ukrainas atkarību no Krievijas enerģijas piegādēm.

"Tās ir katra ukraiņa tiesības - izlemt, kā viņi tiek pārvaldīti. Kā draugs un demokrātisks partneris Lielbritānija turpinās atbalstīt Ukrainas suverenitāti to spēku priekšā, kas grib to iznīcināt," norādīja premjers.

"Mēs mudinām Krieviju atkāpties atpakaļ un iesaistīties dialogā, lai rastu diplomātisku risinājumu un izvairītos no tālākas asinsizliešanas."

Dauningstrīta norādīja, ka Lielbritānijas bruņotie spēki kopš 2015.gada apmācījuši 22 000 Ukrainas karavīru un ka Lielbritānija arī aizstāv valstī likuma varu, palīdzot mazināt korupciju.

Sagaidāms, ka vizītē Kijevā Džonsons diskutēs par "plašu Lielbritānijas stratēģiskā atbalsta spektru".

Ukrainā no ASV ieradusies lidmašīna ar 84 tonnām patronu

Tāpat Ukrainā no ASV ieradusies lidmašīna ar 84 tonnām patronu, otrdien pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs, norādot, ka šī ir jau piektā lidmašīna, kas ASV militāri tehniskā atbalsta ietvaros nogādājusi valstī munīcijas partiju.

"Nu ko, dārgie draugi, piektais putns Kijevā. No Amerikas Savienotajām Valstīm Ukrainā ieradušās vēl 84 tonnas dažāda kalibra patronu! Tuvākajās dienās gaidām kārtējo aizsardzības munīcijas kravu Bruņotajiem spēkiem no mūsu draugiem ASV," sociālajā tīklā "Facebook" apliecināja ministrs.

Jau vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija pie Ukrainas robežām sakoncentrējusi 100 000 karavīru

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!