Foto: AFP/Scanpix

Ukraina nosūtījusi ANO oficiālu lūgumu izvietot valsts austrumos miera uzturēšanas misiju, piektdien paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jevhenijs Perebijnis.

"Misijas izmēru un pilnvaras noteiks konsultācijās ANO," pavēstīja Perebijnis.

Pēc viņa teiktā, sākotnēji lūgums nosūtīts ANO ģenerālsekretāram Banam Gimunam, bet vēl viens lūgums ANO tiks nosūtīts pēc tā apstiprināšanas Augstākajā radā.

Ukrainas Nacionālā drošības un aizsardzības padome 18.februārī pieņēma lēmumu vērsties pie ANO un ES ar lūgumu nosūtīt uz Ukrainu miera uzturētājus. Miera uzturētāji būtu jāizvieto pie saskarsmes līnijas Donbasā un uz robežas ar Krieviju.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!