Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdienas vakarā paziņojis, ka vienpusēji izsludinātā uguns pārtraukšana valsts austrumos, kur darbojas Krievijas atbalstītās vietējo separātistu un krievu algotņu bandas, tiek pagarināta uz 72 stundām.

Porošenko norādījis, ka cer šajā laikā panākt progresu sarunās par viņa piedāvāto miera plānu.

Daļa separātistu līderu arī paziņojuši, ka turpmākās trīs dienas ievēros uguns pārtraukšanu, kamēr citi to noraidījuši.

Par uguns pārtraukšanas pagarināšanu Porošenko paziņoja neilgi pēc asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES).

Tieši šis līgums, no kura parakstīšanas pagājušā gada nogalē, piekāpjoties Krievijas spiedienam, pēdējā brīdī negaidīti atteicās toreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, ievadīja dramatiskos notikumus, kas noveda pie viņa gāšanas un tai sekojošās Maskavas agresijas pret savu kaimiņvalsti.

Porošenko piektdien uzsvēra, ka asociācijas līguma parakstīšana ir "vēsturisks" solis Ukrainas attīstībā, kamēr Krievija atkal draudējusi, ka Kijevai jārēķinās ar "sekām", ko izraisīs līguma parakstīšana, tostarp ar iespējamo valsts sadalīšanos.

Iepriekš Kijevas vienpusēji izsludinātās uguns pārtraukšanas termiņš beidzās piektdien plkst.22, taču tagad tas pagarināts līdz pirmdienai, 30.jūnijam, plkst.22.

Piektdien Doņeckā notika starpnieku sarunas ar prokrieviskajiem separātistiem, kurās piedalījās bijušais Ukrainas prezidents Leonīds Kučma, Krievijas vēstnieks Kijevā, kā arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji.

Pēc sarunām separātistu pašpasludinātās tā dēvētās Doņeckas tautas republikas "premjerministrs" Aleksdandrs Borodajs paziņoja, ka arī ir gatavs ievērot uguns pārtraukšanu līdz 30.jūnijam.

Taču citi separātistu līderi, tostarp Doņeckas apgabala pašpasludinātais "tautas gubernators" Pāvels Gubarevs un krievu algotņu bandu vadonis Igors Girkins, uguns pārtraukšanu esot noraidījuši, vēsta vietējie mediji.

Paziņojums par uguns pārtraukšanas termiņa pagarināšanu pēc Porošenko apspriedes ar drošības un aizsardzības dienestu pārstāvjiem piektdien plkst.22 tika publicēts prezidenta kancelejas tīmekļa vietnē.

Tajā izdarīta atsauce uz Eiropadomes piektdien apstiprināto Ukrainas politikas dokumentu, kurā izvirzītas konkrētas prasības par pasākumiem, kas Krievijai un tās atbalstīto separātistu bandām jāveic līdz pirmdienai.

Tostarp separātistiem jānodod Ukrainas drošības spēku kontrolē trīs sagrābtie robežšķērsošanas punkti un "jāsāk jēgpilnas sarunas par prezidenta Porošenko miera plānu".

Tikmēr Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs jau iepriekš paziņojis, ka uguns pārtraukšanas termiņa pagarināšana esot vērtējama pozitīvi, taču tikai tad, ja tā faktiski nav tikai ultimāts separātistiem, kurā viņiem pieprasīta ieroču nolikšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!