Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukraina jaunākajā "Global Firepower" pasaules armiju spēka reitingā ieņēmusi 22. vietu starp 140 vērtētajām valstīm, kas ir kāpums par trīs pozīcijām no 25. vietas pērnajā gadā.

Armiju spēks netiek vērtēts tikai pēc karavīru skaita, bet tiek ņemti vērā arī vairāk nekā 50 citi faktori jeb Spēka indekss ("PwrIndx"). Šo indeksu ietekmē kā militārās spējas, tā finansiālās, loģistiskās iespējas un ģeogrāfija, skaidrots "Global Firepower" vietnē. Armijas reālās kaujas spējas netiek vērtētas.

Reitinga pirmās trīs vietas ieņem ASV, Krievija un Ķīna. Starp Eiropas valstīm Ukraina ir sestā, sekojot Francijai, Lielbritānijai, Itālijai, Vācijai un Spānijai.

Savukārt starp Ukrainas kaimiņvalstīm spēcīgāka ir tikai Krievija. Polija reitingā ieņem 24. vietu, Rumānija 38., Baltkrievija 52., Ungārija 56., Slovākija 60., bet Moldova – 105. vietu.

Latvija globālajā reitingā ir 94. vietā. Mūsu kaimiņi lietuvieši ir augstākā 85. vietā, bet Igaunija zemāk – 108. vietā.

Tikai starp Eiropas valstīm Latvija ieņem 27. vietu.

Vēstīts, ka kopš novembra pastāv Bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Krievijā pie Ukrainas robežas tiek novērota karaspēka un tehnikas pulcināšana, savesto karavīru skaits tiek lēsts uz 127 tūkstošiem. Savukārt Maskava no ASV un NATO pieprasa īpašas "drošības garantijas", kas ietver NATO nepaplašināšanos uz austrumiem un spēku atvilkšanu no alianses jaunākajām dalībvalstīm, pretējā gadījumā solot īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!